Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników: szparagi na stół!

Joanna Boroń
Anna Balcerzak prezentuje swoje naleśniki z sałatą i szparagami.
Anna Balcerzak prezentuje swoje naleśniki z sałatą i szparagami. Anna Balcerzak
Trwa sezon szparagowy. Poprosiliśmy Czytelników o ich receptury na dania, w których rolę główną grają szparagi.

Naleśniki z sałatą i szparagami to jeden z pomysłów Anny Balcerzak z Brzeźna Szlacheckiego. Ciasto: 3 jaja, 3 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek śmietany ukwaszonej 12%, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku, 10 dag startego żółtego sera, 0,5 szklanki mleka, sól, olej do smażenia. Pozostałe składniki: serek typu Almette, sałata, szparagi.

Wykonanie. Jajka roztrzepać, dodać pozostałe produkty: mąkę, śmietanę, mleko, pietruszkę, stary ser, szczyptę soli. Ciasto dobrze wymieszać i smażyć na gorącym oleju cieniutkie naleśniki. Odstawić do ostygnięcia. Obrać szparagi i włożyć do wody (tylko tyle, żeby szparagi były dobrze zanurzone). Wodę doprawiamy: szczypta soli, łyżeczka cukru, 1/3 kostki masła. Gotować na małym ogniu 8 - 10 minut. Wyjąć z wody i zahartować zimną wodą około minuty. Następnie posmarować serkiem, ułożyć na tym sałatę i ugotowane szparagi, zawinąć w ruloniki. Podawać na zimno.

Kolor ma znaczenie
Zielone szparagi są z reguły dość cienkie, mają ostry, wyrazisty smak. Przeważają w większości amerykańskich upraw. Białe szparagi (preferowane w Europie) różnią się od zielonych brakiem dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne niż szparagi zielone. Fioletowe szparagi - ta odmiana jest najczęściej spotykana w Anglii i we Włoszech, ma bardzo grube łodygi o purpurowo-fioletowej barwie. Dzikie szparagi - szparagi rosną dziko tylko w niektórych częściach Europy. Mało kto w dzisiejszych czasach zajmuje się ich szukaniem. Mają bardzo cienkie pędy i znacznie różnią się od szparagów, które widzimy w sklepach.

Więcej pomysłów na szparagi znajdziecie w nowym numerze bezpłatnego dodatku "W kuchni", który otrzymacie razem z papierowym wydaniem "Głosu" już 24 maja.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!