Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Taki tradycyjny barszcz zrobimy na Boże Narodzenie 2022. Sprawdź przepis Magdy Gessler! 26.12.2022

OPRAC.:
Natalia Dec
Natalia Dec
Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Taki tradycyjny barszcz czerwony zrobimy na Boże Narodzenie 2022. Sprawdź prosty przepis!>>>  >>>
Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Taki tradycyjny barszcz czerwony zrobimy na Boże Narodzenie 2022. Sprawdź prosty przepis!>>> >>>archiwum polskapress
Do świąt Bożego Narodzenia 2022 zostało jeszcze kilkanaście dni. Dla niektórych to dużo, dla innych za mało. Jeśli chcesz przygotować barszcz wigilijny według starego, tradycyjnego przepisu musisz już zaczynać! Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Ciemny kolor barszczu i wyłaniające się z niego uszka to symbol polskiego Bożego Narodzenia. Sprawdź prosty przepis jak poprawnie przygotować wigilijny barszcz czerwony.

Zaczynamy od zakwaszenia buraków, w zależności od temperatury panującej w naszym domu, kiszenie może trwać tydzień lub dwa tygodnie. Uwaga! Jeśli jest już za późno, domowy zakwas można zastąpić dostępnymi na rynku produktami. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.

W galerii znajdziesz kilka najprostszych przepisów na zakwas buraczany, barszcz czerwony oraz uszka.

Barszcz czerwony na Wigilię wg przepisu Magdy Gessler. Przepis:

Składniki na barszcz:

  • 3 kg buraków
  • pół selera
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne, polskie jabłka
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszone grzyby (borowiki)

Sposób przygotowania barszczu:

  1. Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
  2. Dodać obrane: seler i cebule w całości.
  3. Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
  4. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
  5. Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
  6. Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
  7. Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
  8. Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
  9. Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
  10. Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
  11. Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.
To się dzieje z organizmem, kiedy pijesz grzańca! Świąteczne grzane wino ma pozytywny wpływ? Skutki picia świątecznego grzańca.>>>  >>>

To się dzieje z organizmem, kiedy pijesz grzańca! Świąteczne...

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera