Zaczynamy od zakwaszenia buraków, w zależności od temperatury panującej w naszym domu, kiszenie może trwać tydzień lub dwa tygodnie. Uwaga! Jeśli jest już za późno, domowy zakwas można zastąpić dostępnymi na rynku produktami. Barszcz wigilijny gotujemy powoli tak, żeby wszystkie smaki się ze sobą dokładnie połączyły a konsystencja była odpowiednia.
W galerii znajdziesz kilka najprostszych przepisów na zakwas buraczany, barszcz czerwony oraz uszka.
Barszcz czerwony na Wigilię wg przepisu Magdy Gessler. Przepis:
Składniki na barszcz:
- 3 kg buraków
- pół selera
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne, polskie jabłka
- 5 łyżek octu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- suszone grzyby (borowiki)
Sposób przygotowania barszczu:
- Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa.
- Dodać obrane: seler i cebule w całości.
- Dodać por (związany sznurkiem), aby nie rozpadł się w gotowaniu.
- Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodać ocet.
- Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu - nie może wrzeć!
- Kiedy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
- Na wierzch wsypać skórki lub ćwiartki jabłek.
- Barszcz powinien "leżakować" w ten sposób przez całą noc.
- Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru.
- Jeśli chcemy podać klarowny barszcz, przed podaniem przecedzamy.
- Na koniec do barszczu wigilijnego dodajemy czosnek oraz pieprz. Wcześniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?