3 z 12
Poprzednie
Następne
Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Taki tradycyjny barszcz zrobimy na Boże Narodzenie 2022. Sprawdź przepis Magdy Gessler! 26.12.2022
Przepis na zakwas na barszcz wigilijny:
- Buraki obieramy i kroimy na kilka grubych części każdy,
Wkładamy do słoja, a najlepiej do dużego naczynia z kamionki (beczki lub garnka)
- Gotujemy wodę z solą, która po ostudzeniu zalewamy buraki i resztę składników
- Przyciskamy lekko małym talerzykiem lub małym słoiczkiem z wodą nie zamykając jednak naczynia, samo naczynie przykrywamy ściereczką
- Odstawiamy na ponad tydzień, najlepiej dwa tygodnie
- Codziennie sprawdzamy, co dzieje się z naszym zakwasem, jeśli pojawiają się bąbelki i czuć kwaśny zapach, zakwas jest gotowy
Zlewamy, zawartość wyrzucamy, buraki możemy wykorzystać do sałatki