5 z 12
Poprzednie
Następne
Przepisz na barszcz wigilijny i uszka. Taki tradycyjny barszcz zrobimy na Boże Narodzenie 2022. Sprawdź przepis Magdy Gessler! 26.12.2022
Przepis na postny czerwony barszcz wigilijny
- Przez noc moczymy suszone grzyby. Następnie trzeba je ugotować i odcedzić.
- Gotujemy smak z buraków, włoszczyzny i korzeni. Następnie przelewamy przez sito.
- Mieszamy z wywarem z grzybów, dodajemy kwas buraczany w proporcjach: ¾ zmieszanego wywaru, ¼ kwasu. Podgrzewamy nasz wigilijny barszcz do momentu wrzenia, nie dopuszczając do gotowania.
Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem do smaku. Możemy też dodać kieliszek wina.
- Aby barszcz miał intensywny kolor, przelewamy go przez sito z surowym utartym burakiem.