Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny Tłusty Czwartek. Przepisy na pączki [wideo]

Joanna Boroń
Jeśli nie macie czasu na upieczenie dziś porcji pączków, faworków, czy smakowitych oponek to zawsze mo-żecie ustawić się w kolejce do ulubionej cukierni lub piekarni. My w tym roku próbowaliśmy rewelacyjnychpączków z Drzwiańskiej – świeżo zrobione przez Bogdana Pieńkowskiego pączki z marmoladą nie miały sobie równych!
Jeśli nie macie czasu na upieczenie dziś porcji pączków, faworków, czy smakowitych oponek to zawsze mo-żecie ustawić się w kolejce do ulubionej cukierni lub piekarni. My w tym roku próbowaliśmy rewelacyjnychpączków z Drzwiańskiej – świeżo zrobione przez Bogdana Pieńkowskiego pączki z marmoladą nie miały sobie równych! Radek Koleśnik
Czytanie waszych maili było nie lada wyzwaniem - Wasze przepisy na pączki, faworki i inne słodkości powodują trudną do opanowania ochotę na słodkie. Na szczęście dziś Tłusty Czwartek!

Pączki z nadzieniem adwokatowym - przepis nadesłany przez Tomasza Tomaszewskiego

- 600g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 125g masła
- 70g drobnego cukru (ja używam cukru trzcinowego drobno mielonego)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- aromat waniliowy

Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 5 żółtek
- 100g cukru
- 1 laska wanilii lub ewentualnie pasta waniliowa
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 150 ml adwokata

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki, następnie cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy oraz ciepłe mleko mieszamy z roztopionym masłem.

Wszystko wyrobić mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut, po czym przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 20 równych części i formować kulki, lekko spłaszczając. Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut.

Olej rozgrzać do temperatury 180 st. C lub sprawdzić za pomocą kawałka ciasta, jeśli wypłynie na wierzch, można smażyć. Pączki smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki napełnić kremem za pomocą szprycy z długą końcówką.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i orzeszkami.

Wykonanie kremu:
Śmietanę zagotować, żółtka ubić z cukrem, dodać wanilię i mąkę kukurydzianą.

Nie przerywając ubijania dodać cienkim strumieniem gorącą śmietanę. Mieszaninę ponownie przelać do garnka, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia na koniec dodać adwokat i porządnie wymieszać.

Aby zapobiec utworzenia się kożucha na kremie, należy dodać 1 łyżkę roztopionego masła lub wierzch kremu przykryć folią. Pączki można podać z samym kremem bez dodatku alkoholu, jeśli są przeznaczone dla dzieci.

Oponki pieczone w piekarniku - przepis nadesłany przez Anetę Korczak

- 3 szklanki maki tortowej
- 3 dag drożdży
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 80g masła
- szklanka mleka
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- szczypta soli
- papier do pieczenia

Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel kolorowego barwnika spożywczego, może być sok z jagód
- kolorowa posypka

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podwoi swoja objętość dodać : żółtka (1 białko pozostawić do posmarowania krążków, a drugie do lukru), pozostały cukier, skórkę otarta z cytryny i sól. Składniki wymieszać i dodać przesianą mąkę. Następnie dodać masło i wyrabiać ciasto przez ok. 5 min, aż będzie lśniące i sprężyste. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na 30-40 min .

Gdy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na części. Z każdej rozwałkowujemy około 2 cm placek i wycinamy krążki z dziurkami. Na blasze układać wycięte krążki. Przykryć czysta ściereczką i odstawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez ok. 15 min. Przygotować lukier, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

Upieczone oponki maczać w lukrze, a następnie w kolorowej posypce i układać na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru swobodnie obciekł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!