Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny indyk w galarecie z żurawin

Redakcja
Przepis Marii Joskowskiej z Jamna

Składniki:

1 kilogram piersi z kurczaka,
sól,
biały pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek,
150 gram żurawin,
cukier do smaku,
2 - 3 łyżki żelatyny .

Wykonanie:

Mięso opłukać, starannie osuszyć, natrzeć solą, białym pieprzem, skropić olejem i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, podlewając sosem spod pieczenia. Ostudzić.

Żurawiny zmiksować na gładką masę (kilka zostawić do dekoracji). Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i 1/2 litra gotowanej wody. Tężejącą galaretka posmarować dno i boki formy. Włożyć zimne mięso do formy polać reszta galaretki. Wstawić do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!