Składniki:
1 kilogram piersi z kurczaka,
sól,
biały pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek,
150 gram żurawin,
cukier do smaku,
2 - 3 łyżki żelatyny .
Wykonanie:
Mięso opłukać, starannie osuszyć, natrzeć solą, białym pieprzem, skropić olejem i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, podlewając sosem spod pieczenia. Ostudzić.
Żurawiny zmiksować na gładką masę (kilka zostawić do dekoracji). Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i 1/2 litra gotowanej wody. Tężejącą galaretka posmarować dno i boki formy. Włożyć zimne mięso do formy polać reszta galaretki. Wstawić do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?