Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta tuż tuż. Podajemy przepisy na mięsiwa

fot. Archiwum
fot. Archiwum
Niespodziewani świąteczni goście? Podajemy przepisy na mięsiwa!

1 Schab z oliwkami i kalafiorem
według przepisu
Aliny Hawryluk z Barwic

Składniki:
kg schabu bez kości,
słoik zielonych oliwek z papryką
4 łyżki margaryny
cebula
kalafior
ząbek czosnku
10 dkg mąki
1/3 szklanki mleka
2 białka,
4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, smalec do smażenia, natka pietruszki, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Oliwki i cebulę drobno pokroić. Na łyżce margaryny zeszklić cebulę, dodać czosnek i jeszcze jedną łyżkę margaryny. Dwie łyżki mąki, oliwki, sól, pieprz. Wymieszać.
Mięso naciąć wzdłuż. Napełnić farszem. Natrzeć sola, pieprzem i natką. Zasznurować. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie, polać 2 łyżkami roztopionej margaryny. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni podlewając wodą.
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować. Mleko, olej, 10 dkg mąki, sól i pianê z białek wymieszać. Mocno rozgrzać smalec. Różyczki kalafiora maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoto.
Upieczone mięso odsznurować. Pokroić w plastry. Zaprawiæ śmietanę i doprawić do smaku sos spod pieczenia.

2 Karkówka po chińsku
według przepisu Grażyny Gajek z Kołobrzegu

Składniki:
kg karkówki,
2-3 marchewki,
słoik kiełków sojowych,
słoik pędów z bambusa,
puszka ananasów,
1-2 łyżki ketchupu,
papryka żółta i czerwona,
sos sojowy,
vegeta,
kieliszek octu,
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Karkówkę i marchewkę pokroić w paseczki. Smażyć oddzielnie. Wymieszać z sosem sojowym i vegetą. Dodać pokrojone w kostkę ananasy, paprykę pokrojoną w paseczki oraz resztę składników włącznie z sosem ananasowym. Smażyć jeszcze kilka chwil. Podawać na ciepło z ryżem lub na zimno z bagietką.

3 Zapiekanka ziemniaczana z pulpecikami

według przepisu
Bronisławy Skwierawskiej z Koszalina

Składniki:
2 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 łyżka tartej bułki,
15-20 dkg żółtego sera,
łyżka masła,
przyprawy (sól, pieprz, zrumieniona cebula do pulpecików),
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z mięsa, jajka, bułki i przypraw wyrabiamy masę na pulpeciki. Lepimy małe kulki i obsmażamy na oleju. Z ugotowanych ziemniaków robimy piure, dzielimy na dwie części. W dobrze wysmarowanej tłuszczem brytfannie układamy połowę ubitych ziemniaków. Na nich układamy ciasno pulpeciki. Do pozostałych ziemniaków dodajemy masło i część żółtego sera. Mieszamy i wykładamy na pulpeciki. Na wierzchu kładziemy wiórki masła i resztę startego sera. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni 20 - 30 minut. Serwujemy z surówką, najlepiej z buraczkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!