Sałatka "Pięciominutowa rewelacja"
według przepisu Jowity Biernackiej z Koszalina
Składniki:
1 puszka ananasa w plastrach,
1 puszka kukurydzy,
20 dkg polędwicy drobiowej (w plasterkach),
10 dkg słonecznika łuskanego,
majonez.
Sposób przygotowania:
Słonecznik prażymy na suchej patelni (bez oleju) ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zarumieniony wsypujemy do salaterki. Do niego dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ananas oraz pokrojone w kostkę plastry polędwicy. Do wszystkich składników dodajemy połowę słoiczka majonezu, dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce. Majonezu można dodać więcej w zależności od upodobań.
Sałatka z pieczarek
według przepisu Cezarego Kurdeja z Koszalina
Składniki:
1/2 kilograma pieczarek,
100 gramów cebuli,
3 jajka,
sok z cytryny,
4 łyżki majonezu,
łyżka ketchupu,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
liście sałaty.
Sposób przygotowania:
Umyte pieczarki gotować przez pięć minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem. Jajka ugotować na twardo.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, dodać cebulę, natkę pietruszki (dwie łyżki), pokrojone jajka. Dodać połowę majonezu. Doprawić. Ułożyć na liściach sałaty. Brzeg udekorować pozostałym majonezem, ketchupem i natką pietruszki.
Sałatka brokułowa
według przepisu Aurelii Kuśnierskiej z Koszalina
Składniki:
2 brokuły ugotowane,
2 puszki kukurydzy,
8 jaj na twardo,
6 kiszonych ogórków,
mała szklanka słonecznika prażonego na suchej patelni,
pieprz,
sól,
majonez.
Wykonanie: Brokuły, jajka i kiszone ogórki pokroić i wymieszać z resztą składników.
Chrzan z papryką na słodko
według przepisu Danuty Cierpisz ze Szczecinka
Składniki
Pasta paprykowa:
kilogram papryki,
1/2 kilograma cukru,
liść laurowy,
laska cynamonu,
szczypta kwasku cytrynowego,
goździki,
sól
chrzan (może być ze słoika)
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyścić, zalać osłodzoną i posoloną wodą, zagotować z dodatkiem liścia, cynamonu, goździków. Ostudzone kawałki papryki zmielić w maszynce o drobnych oczkach, dodać cukier, kwasek, goździki. Gotować kilkanaście minut, doprawić do smaku. Gorącą masę przełożyć do słoiczków. Ukryć w spiżarni.
Chrzan (może być gotowy) wymieszać z pastą paprykową chwilę przed podaniem na stół.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?