MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Targowisko: Tradycyjna kuchnia polska wraca do łask

(kon)
Grażyna Chotkowska: – Nasz polski drób z ubojni w Sławnie bardziej smakuje klientom, którzy do nas wracają, gdy spróbują innego towaru.
Grażyna Chotkowska: – Nasz polski drób z ubojni w Sławnie bardziej smakuje klientom, którzy do nas wracają, gdy spróbują innego towaru. Fot. Radek Koleśnik
Gospodynie chętnie kupują smalec z gęsi, którym zastępują olej.

Ostry mróz sprawił, że na targu było pustawo. Na aurę nie narzekali jedynie sprzedawcy z kiosków, bo dogrzewali się piecykami. Tak właśnie robiła Grażyna Chotkowska, sprzedająca drób w pawilonie Jolanty Rzanny.

- Od niedawna mamy smalec z gęsi, który był używany w tradycyjnej kuchni polskiej i medycynie naturalnej - powiedziała nam sprzedawczyni. - Smalec z gęsi jest drogi, bo kosztuje ponad 10 złotych za kilogram, ale wraca do łask gospodyń. Można go też wytopić z nieco tańszego tłuszczu, który również jest w sprzedaży.
Największym powodzeniem cieszą się elementy z indyka i kurze łapki, których w sklepach nie można dostać. Furorę robią także mrożone porcje rosołowe z kaczki. W marketach jest wprawdzie taniej, ale liczy się jakość. A właśnie dziś, po przyjęciu towaru z hurtowni Kier, zobaczyłam, że wszystko podrożało o złotówkę.

Co chwila musieliśmy przerywać rozmowę, bo do okienka podchodził kolejny klient. Przyjrzeliśmy się więc cenom wywieszonym na szybie pawilonu. Wspomniany tłuszcz z gęsi (pakowany po kilogramie) kosztował 11,80 zł, mrożone piersi z gęsi - 32,50 zł, takież nogi - 31,80 zł, a skrzydła - 7,80 zł. Świeży kurczak ceniony był na 7,90 zł, filet z piersi - 17,80 z, ćwiartki - 6,50 zł, uda - 8,50 zł, skrzydła - 6,90 zł, udziec i pałka - 9 zł, porcje rosołowe - 2 zł, kurze łapki - 2,20 zł, wątróbka - 7 zł, a żołądki - 8,50 złotego. W ofercie były też szyje indycze po 7,50 zł, skrzydła po 8,50 zł, wątróbka po 8 zł, uda z kością po 12,20 zł , a bez kości po 15,20 zł, żołądki po 16,60 zł, golonka po 9,90 zł i filet po 24 złote. Ponadto można było dostać mrożoną kurę rosołową za 8,60 zł, takąż kaczkę za 18,90 zł porcje rosołowe z kaczki za 4,60 zł, pierś z kaczki za 35 zł i krew na czarninę za 6 złotych. Kto wolał konserwy, mógł wybierać pomiędzy łopatką, boczkiem i golonką firmy Krakus za 5,80 zł, a pasztetami wieprzowymi po złotówce i drobiowymi po 1,60 złotego. Na amatorów czekał też drób w galarecie po 3,10 zł, galant wieprzowy o 10 gr droższy i wieprzowina w galarecie za 3,80 złotego.

Czytaj e-wydanie »

Baza firm z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!