Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy święto pączka? Sprawdź, jakie są najlepsze proste przepisy na pączki i faworki [18.02.23]

OPRAC.:
Natalia Dec
Natalia Dec
Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy święto pączka? Sprawdź, jakie są najlepsze proste przepisy na pączki i faworki>>>   >>>
Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy święto pączka? Sprawdź, jakie są najlepsze proste przepisy na pączki i faworki>>> >>>pixabay.com
Już za chwile Tłusty Czwartek. Kiedy przypada? W 2023 roku święto łasuchów obchodzimy 16 lutego. Jest to jedno z najbardziej charakterystycznych momentów karnawału. Sprawdź szybkie i proste przepisy na przepyszne pączki i faworki. Stare przepis, które sprawdzają się od lat. Zobacz, ile kalorii ma jeden pączek i faworki. Oto najlepsze przepis!

Tłusty czwartek w 2023 roku przypada 16 lutego

Tłusty czwartek jest ostatnim dniem przed rozpoczęciem Wielkiego Postu w kościele katolickim, który poprzedza Wielkanoc. Dzień łasucha, czyli dzień objadania się pączkami i faworkami kończy okres karnawału. Data tłustego czwartku jest ruchoma, zależy właśnie od Wielkanocy.

Jakie pączki są najlepsze? Pomysły na tłusty czwartek

W cukierniach co roku w święto łasuchów można znaleźć wiele rodzajów tradycyjnego pączka. Na wierzchu polane lukrem, posypane pudrem lub polane czekoladą. Jeśli znudziły Cię pączki z konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi, spróbuj z innym nadzieniem np.:

  • z marmoladą,
  • z wiśniami,
  • z malinami,
  • z czekoladą,
  • z serkiem,
  • z bitą śmietaną.

Pamiętaj, że jeden pączek to około 290 kalorii. Jeden faworek natomiast ma 87 kcal.

Tłusty czwartek 2023. Stary przepis na pyszne faworki

Będziesz potrzebować:

  • 400 g mąki, najlepiej pszennej
  • 4 żółtka jajek
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 kostki smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder
  • odrobina soli

Sposób przygotowania faworków:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę z cukrem oraz solą i wymieszaj. Następnie dodaj 4 żółtka, śmietanę, a na koniec łyżkę spirytusu.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto tak aby powstała jednolita masa.
  3. Ciasto trzeba wyrabiać dosyć długo, aby było dobrze napowietrzone. W tym celu zagniataj je, uderzaj o blat lub też uderzaj go wałkiem. Ugniatanie powinno trwać 10 minut. Ciasto musi być elastyczne.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Suchy blat możesz lekko podsypać mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
  5. Pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 2 cm oraz długości do 10 cm. Po otrzymaniu wielu małych prostokątów, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec faworka.
  6. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w głębokim garnku. Faworki smaż przez chwilę z obu stron do zarumienienia.
  7. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera