MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)...
fot. pikrepo.com

Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!

3. Szynka pieczona

• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)
• 2-3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy
• 2 łyżki rozmarynu
• 3-4 liście laurowe
• 4-5 ziarna ziela angielskiego
• sól i pieprz

Mięso natrzeć solą, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i przełożyć do zamkniętego naczynia na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).

Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru wody z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron (w ten sposób pory zostaną zamknięte, a mięso będzie soczyste).

Przełożyć mięso do zamkniętego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C przez 1,5 godz. W międzyczasie mięso podlewać sokiem z marynaty.

Zobacz również

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Mieszkaniec gminy Wicko blokował numer alarmowy, bo... ukąsił go kleszcz

Mieszkaniec gminy Wicko blokował numer alarmowy, bo... ukąsił go kleszcz

Polecamy

Z terminala w Świnoujściu wyjechało już 33 tysiące cystern samochodowych z LNG

Z terminala w Świnoujściu wyjechało już 33 tysiące cystern samochodowych z LNG

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Nowy program dopłat z NFOŚiGW. Będzie można otrzymać do 30 tys. zł

Nowy program dopłat z NFOŚiGW. Będzie można otrzymać do 30 tys. zł