Drożdżówki idealne na letni podwieczorek
Wiele osób demonizuje ciasto drożdżowe. - bo czasochłonne, kapryśne, trudne. Na pewno wymaga czasu, ale już umiejętności niewiele. Zwykły mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta pozawala uniknąć ręcznego wyrabiania i bardzo przyspiesza proces. Jeśli boicie się ciasta drożdżowego to zacznijcie od tych drożdżówek - są takie proste i takie pyszne.
Potrzebujemy:
dwie czubate szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
4 czubate łyżki cukru
cukier waniliowy
duże jajko
1/4 łyżeczki soli
60 gram miękkiego lub roztopionego masła
100 gram mielonego twarogu
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Mieszamy mleko, cukier, jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól oraz twaróg (twaróg to świetny dodatek, który sprawia, że ciasto ma inną strukturę).
Wyrabiamy gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto (możemy użyć miksera, albo robota kuchennego z końcówkami do wyrabiania ciasta). W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Zostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobimy w każdej wgłębienie, w którym układamy truskawki. Posypujemy kruszonka zrobioną z pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, 60 gram masła i czubatej łyżki musli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?