Tych produktów nigdy nie jedz surowych. Grozi to zatruciem i może mieć przykre skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Niektóre produkty są zdrowsze i lepiej przyswajalne w postaci surowej, innych powinniśmy unikać, jeśli nie zostaną poddane obróbce cieplnej. Zobacz na kolejnych slajdach, których produktów nie należy jeść bez gotowania, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Niektóre produkty są zdrowsze i lepiej przyswajalne w postaci surowej, innych powinniśmy unikać, jeśli nie zostaną poddane obróbce cieplnej. Zobacz na kolejnych slajdach, których produktów nie należy jeść bez gotowania, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE lsantilli/123RF
Surowe jajka, ryby i mięso to potrawy, które goszczą na stołach w różnych zakątkach świata. Jednak spożywanie tych produktów, bez poddania ich wcześniej obróbce cieplnej, może być groźne w skutkach dla naszego zdrowia. Do najczęstszych efektów ubocznych ich jedzenia należą zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie oraz zakażenia pasożytami. Sprawdź, których produktów spożywczych nie należy jeść surowych i jak bezpiecznie przygotowywać z nich potrawy.

Spis treści

Których produktów nie można jeść na surowo? Czy mąka, jajka i ziemniaki mogą nam zaszkodzić?

Znaczną część warzyw i niemal wszystkie owoce można – po odpowiednim umyciu i ewentualnym obraniu – spożywać na surowo. Jesteśmy przyzwyczajeni, że niektóre z nich zawsze jemy ugotowane. Jest jednak grupa produktów, które budzą nasze wątpliwości. Sprawdź, na co możesz się narazić, jedząc surowe jajka i dlaczego pod żadnym pozorem nie należy sięgać po surową wieprzowinę.

Zobacz produkty, które zdarza się jeść na surowo, a może to być niebezpieczne dla zdrowia.

Czym może grozić jedzenie niektórych surowych produktów?

Podstawowe zagrożenia płynące z jedzenia surowej żywności to:

  1. zatrucie pokarmowe,
  2. zakażenie pasożytami,
  3. trwałe zanieczyszczenia organiczne.

Zatrucie pokarmowe objawia się przez nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha, gorączkę i ból głowy. Symptomy pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku i mogą trwać do 7 dni. Najczęściej odpowiadania za nie bakterie Salmonelli, Listerii i E. Coli.

Zakażenia pasożytami są bardzo powszechne na świecie. Szacuje się, że aż 17 milionów ludzi, w większości w Azji Południowo-Wschodniej, cierpi z powodu przywry wątrobowej. Kolejne 10 000 przypadków rocznie – głównie z Chin i krajów Azji Południowo-Wschodniej lub Europy Wschodniej – zostaje zakażonych włośnicą.

Z kolei przypadki tasiemca, związane z wieprzowiną, są trudniejsze do rozpoznania, ale zakłada się, że na całym świecie, tym pasożytom można przypisać 28 000 zgonów rocznie.

Trwałe zanieczyszczenia organiczne tzw. TZO to substancje chemiczne, które są bardzo niebezpieczne dla środowiska i naszego zdrowia. Do naszego organizmu trafią m.in. wraz z zanieczyszczoną żywnością, zakłócając jego prawidłowe funkcjonowanie i prowadząc do zaburzenia układu odpornościowego oraz rozwoju niektórych chorób.

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

A-z Medica

Az MEDICA Mastika 60kaps

77,45 zł54,75 zł-29%
miejsce #2

Np Pharma

Natur Produkt Ibesan Maślan Forte 60 kaps

37,40 zł28,99 zł-22%
miejsce #3

Daiwa Pharmaceutical

Daiwa BioBran 1000 105 sasz

1 490,09 zł1 480,00 zł
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Tych produktów nigdy nie jedz surowych. Grozi to zatruciem i może mieć przykre skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie