W regionie dotąd nie odnotowano zatrucia grzybami

Radosław Brzostek
Pan Rafał z Koszalina od lat zbiera grzyby z całą rodziną. - Zbieramy tylko te, które znamy i wiemy, że są jadalne. Więc w grę wchodzi tylko kilka gatunków. Z mniej znanymi nie eksperymentujemy. Nie warto ryzykować - mówi.
Pan Rafał z Koszalina od lat zbiera grzyby z całą rodziną. - Zbieramy tylko te, które znamy i wiemy, że są jadalne. Więc w grę wchodzi tylko kilka gatunków. Z mniej znanymi nie eksperymentujemy. Nie warto ryzykować - mówi. Radosław Brzostek
Sezon grzybowy w pełni. W tym roku grzybiarze są ostrożniejsi. W regionie jak dotąd nikt nie zatruł się grzybami. Ale pamiętajmy: drobny błąd lub niewiedza mogą skończyć się tragedią

W naszym województwie skomplikowaną operację przeszła własnie pierwsza ofiara grzybów. Był to 28-letni mieszkaniec okolic Zielonej Góry, który zatruł się muchomorem sromotnikowym i tylko przeszczep mógł mu uratować życie. Operację przeprowadzono w szczecińskim szpitalu.

W powiecie koszalińskim sezon na grzyby rozpoczął się spokojnie. - Nie mieliśmy w tym roku zatruć - informuje Elżbieta Gruchała z koszalińskiego sanepidu. - Zbieracze są ostrożniejsi, mają większą wiedzę. Ci, którzy nie są pewni zawartości koszyka przychodzą do nas i nasz pracownik sprawdza grzyby. Sporo osób korzysta z naszej pomocy. Było u nas małżeństwo. Żona, mimo zapewnień męża, miała wątpliwość, czy aby grzyb, który on włożył do koszyka, jest jadalny. Wątpliwości rozwialiśmy. I w tym roku, jak na razie, nikt nie przyszedł do nas z muchomorem sromotnikowym czy innym trującym grzybem. A w przeszłości często się to zdarzało - podkreśla nasz rozmówczyni.

Zostań królem grzybobrania! Weź udział w naszym plebiscycie!

Na targowiskach zwykle dyżuruje klasyfikator grzybów i za drobną opłatą wystawia atest, który jest podstawą do ich legalnej sprzedaży. Kupujący powinni wymagać od sprzedawców takiego atestu. Dla własnego bezpieczeństwa. Pamiętajmy - muchomora sromotnikowego można pomylić z kanią, a jego młody owocnik nawet z pieczarką. Do tego muchomor nie ma gorzkiego smaku jak większość niejadalnych, ale nie trujących grzybów. Jak choćby goryczak, którego łatwo pomylić z prawdziwkiem. Dodany do sosu na pewno zepsuje smak. Nie należy też zbierać olszówki. Zaliczana jest już do grzybów nie tylko niejadalnych, ale i trujących.

- Ogólna zasada jest taka, nie zbieramy grzybów blaszkowych, których spód kapelusza przypomina rozkładaną parasolkę - dodaje Elżbieta Gruchała. - Pewne i bezpieczne są rurkowe, do których zalicza się m.in. prawdziwek. Ich kapelusz ma pod spodem drobniutkie rureczki. Poza tym owocnik musi być wyrośnięty, dojrzały. Z młodymi łatwo o pomyłkę. Warto też pamiętać, że grzyby powinny być tylko dodatkiem do jakiejś potrawy. Najadanie się nimi może mieć opłakane skutki dla naszego układu trawienia. Zresztą grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a jedynie te smakowe. Nie dawajmy więc ciężkostrawngrzybów dzieciom - przypomina.

Gdy po zjedzeniu grzybów występują: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Warto też wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Czytaj e-wydanie »

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
stary grzyb
W dniu 14.09.2014 o 11:46, kamilo napisał:

zgadzam się, że lepsze od grzybów są leśne ssaki :)

od tego sie nie zatrujesz tylko zone zarazisz !!!!

k
kamilo

zgadzam się, że lepsze od grzybów są leśne ssaki :)

g
grzybiara

Albo lesnie ssaczki !

g
grzybiarz

najlepsze są halucynki, hehehehe

B
Beemiarz

fajne e36

G
Gość

A jakie grzyby oni jedli ??????

G
Gość

Też się dziwię, że oni tylko żrą i żrą i produkują odchody............po co? hi,hi,hi :o

x
xyz

Tak w ogóle to jaką cholerę ludzie żrą te grzyby? 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3