Składniki:
0,5 kg mąki,
dwa jajka,
szklanka mleka,
5 dkg drożdży,
4 dkg cukru,
cukier waniliowy,
skórka cytrynowa.
Z podanych składników robimy drożdżowe ciasto. Stawiamy je w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy trzy różne masy do przełożenia ciasta.
Składniki do masy migdałowej: 20 dkg migdałów,
10-12 dkg masła,
0,5 szklanki cukru, jajko .
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Dokładnie, drobno posiekać. Dodać cukier, żółtko, masło. Identycznie wykonujemy dwie pozostałe masy. Z tym, że zamiast migdałów dodajemy 20 dkg wiórek kokosowych, a do trzeciej również 20 dkg orzechów, które wcześniej również musimy dokładnie sparzyć i obrać ze skórki. W ten sposób powstają trzy masy potrzebne do przełożenia warkocza: migdałowa, orzechowa i kokosowa.
Wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części i każdą rozwałkowujemy jak makowiec. Następnie każdą z części dokładnie smarujemy trzema różnymi masami. Ciasto "splatamy" jak wieniec i wkładamy do prodiża. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 st. Celsjusza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?