Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Weekendy mają zapach grillowanego mięsa

Joanna Boroń
Do Doliny przyjadą 32 ekipy z całej Europy. W ramach konkursu przygotują dania z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, ryb a nawet deser.
Do Doliny przyjadą 32 ekipy z całej Europy. W ramach konkursu przygotują dania z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, ryb a nawet deser. Archiwum
Za kilka dni w Dolinie Charlotty rozpoczną się Mistrzostwa Europy BBQ, czyli barbecue. Kochacie grillować? Koniecznie spróbujcie barbecue!

Czym się różni grillowanie od barbecue? Grzegorz Kazubski, utytułowany mistrz barbecue i jedne z organizatorów mistrzostw, wyjaśnia: - Zgodnie z definicją wszystko, co leży na grillu dłużej niż siedem minut nie jest już grillowaniem tylko barbecue. A tak poważnie to barbecue jest techniką slow cooking, czyli wolnego gotowania. Tą technikę wynaleźli niewolnicy na plantacjach. Do jedzenia dostawali najgorsze kawałki mięs, ciężkie do obróbki. Musieli więc na to wymyślić sposób. Było nim powolne pieczenie, czasem przez kilkanaście godzin. Barbecue jest techniką zbliżoną do naszego wędzenia.

Nie trzeba mieć specjalnego sprzętu by eksperymentować z tą techniką. Czasem wystarczy piec mięso na grillu dłużej, w mniejszej temperaturze, a do żaru dodać aromatycznych wiórków liściastych drzew. Jak smakują dania BBQ przygotowane przez zawodowców, będziecie mogli się przekonać podczas mistrzostw. Do Doliny przyjadą 32 ekipy z całej Europy. W ramach konkursu przygotują dania z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, ryb a nawet deser! Dobre jedzenie to tylko jedna z atrakcji - dla gotujących i smakujących zaśpiewają gwiazdy: Sandra i Jennifer Rush.

Mistrzostwa w Dolinie Charlotty to też dla nas okazja, by spotkać się naszymi Czytelnikami. Zapraszamy serdecznie do naszego stoiska na rozmowy o jedzeniu! Opowiemy Wam, jak powstaje nasz nowy miesięcznik "W kuchni"I, zdradzimy kilka kulinarnych sekretów.

"W kuchni"
Barbecue i grillowaniu poświęcony też będzie czerwcowy numer miesięcznika "W kuchni", który znajdziecie za tydzień w sobotnim wydaniu "Głosu". Kilka swoich sekretów kulinarnych zdradzi w nim Grzegorz Kazubski, mistrz barbecue i jeden z organizatorów mistrzostw. Prócz tego znajdziecie w numerze przepisy na grillowanie dania od szefów l kuchni lokalnych restauracji oraz naszych Czytelników. Na deser przygotowalibyśmy dla Was kilka sprawdzonych receptur na truskawki.​

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!