Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem Zmartwychwstania i Życia, zbawienia, które dokonuje się za pomocą ofiary Jezusa na krzyżu. To z tego względu do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, pieprz, jajka, wędlinę.
Pobłogosławione pokarmy spożywa się podczas śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło.
Co włożyć do koszyczka?
- Baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią,
- Jajko - znak odradzającego się życia,
- Chleb - ciało Chrystusa,
- Kiełbasa i wędlina - symbolizują dostatek, zdrowie i płodność,
- Woda - znak przygotowania do nowego życia,
- Sól - symbol oczyszczenia,
- Ciasto - metafora umiejętności i doskonałości,
- Chrzan - znak siły fizycznej i krzepy,
- Bukszpan - symbolizuje radość i nadzieję na zmartwychwstanie.
Coraz częściej sięga się również po kolorowe ozdoby nawiązujące do wiosny np.: piórka, kwiaty lub wielobarwne materiały. Jako ozdoba świetnie sprawdza się rzeżucha wyhodowana w kieliszku do jajek.
Święta Wielkiej Nocy to bogata, wielowiekowa tradycja. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają VII wieku. A w Polsce znane są od XIV wieku.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?