Wielkanoc 2023. Najlepsze i najprostsze przepisy na wielkanocne potrawy. Oto receptury na żurek, mazurka i babkę 10.04.2023
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- dwa jajka
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego
- olej roślinny
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- imbir
- trzy średnie marchewki
Sposób przygotowania:
Trzy średnie marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W oddzielnym naczyniu dwa duże jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) ubijamy mikserem lub rózgą, dodając stopniowo 3/4 szklanki cukru, małe opakowanie cukru waniliowego i dolewając powoli – ciągłym, ale cienkim strumieniem – 150 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego).
Do kolejnego naczynia przesiewamy przez sito 1,5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i ćwierć łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej.
Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zawartość wszystkich naczyń łączymy i mieszamy, po czym powstałą masę umieszczamy w tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. około godziny