Szparagi są zdrowe
Szparagi są pyszne! Nie jesteście przekonani? Spróbujcie chociaż raz, a może się przekonacie do tego warzywa. Kolejnym argumentem, by się do nich przekonać może być fakt, że szparagi są bardzo zdrowe. Sprawdźcie co możecie zyskać jedząc je regularnie.
Szparagi występują naturalnie w rejonie śródziemnomorskim, ale - co ciekawe - największym ich producentem są obecnie... Chiny!
Przygotowanie szparagów
Szparagi można jeść na różne sposoby. Można je zapiekać ze śmietaną i jajkami w cieście francuskim, można je dodawać do jajecznicy, pizzy, sałatek, czy makaronów. Wielu smakoszy uważa, że najlepiej jeść je bez dodatków. Wystarczy je wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 5-8 minut i jeść z dodatkiem roztopionego masła. Pycha!
Wartość odżywcza i skład szparagów (w 100 g).
wartość energetyczna: 21 kalorii,
białka 1,9 g,
tłuszcze 0,1g,
węglowodany 3,9 g,
sód 2 mg
potas 202 mg
błonnik 2,1 g
cukry 1,9 g
kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Cholesterol 0 mg
wapń24 mg
magnez14 mg
witaminy: C 5,6 mg / B60,1 mg
kwas foliowy,
aminokwasy (m.in. asparagina),
kumarynę,
karotenoidy,
olejki lotne,
błonnik.
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?