Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Horror na drodze w Krośnie Odrzańskim. Kierowca jechał zygzakiem, był pijany

NOWE
Horror na drodze w Krośnie Odrzańskim. Kierowca jechał zygzakiem, był pijany

Policyjny patrol oświęcimskiej grupy Speed zatrzymał drogowego recydywistę

Policyjny patrol oświęcimskiej grupy Speed zatrzymał drogowego recydywistę

Polecamy

Metalowy koncert na 5. urodziny No Fun Booking. Kto zagra w sobotę w Koszalinie?

Metalowy koncert na 5. urodziny No Fun Booking. Kto zagra w sobotę w Koszalinie?

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek