To propozycja dla wszystkich miłośników kulinariów. W sobotę i niedzielę w godz. 10-20 na parkingu przed Emką zaplanowano wielki piknik samochodów serwujących jedzenie z różnych stron świata. Będzie można spróbować dań m.in kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, polskiej, niemieckiej i włoskiej. W menu m.in. wielkie burgery, kugiel, pierogi z pieca, ptysiowe gofry, lody molekularne, smażone batony, sushi, wingsy, stripsy, zapiekanki.
Jakie jeszcze atrakcje zaplanowano na najbliższy weekend przed galerią Emka? Dla dzieci zostanie przygotowana strefa zabawy, a starsi będą mogli odpocząć po posiłku w strefie chill out, gdzie serwowana będzie... muzyka.
Moda na food trucki do Polski przywędrowała kilka lat temu ze Stanów Zjednoczonych, gdzie sprzedaż jedzenia z busa jest bardzo popularna. Obecnie po USA jeździ około 3 mln food trucków. Co ciekawe, mają one nawet własny reality show: „The Great Food Truck Race”. Szacuje się, że w samym Nowym Jorku działa ponad tysiąc barów na kółkach. W Warszawie jest ich już kilkadziesiąt. Co ciekawe, jedzenie w nich może być bardzo zróżnicowane - od dań fast foodowych, po propozycje z nurtu slow food, czyli zdrowej żywności. Coś dla mięsożerców, coś dla wegetarian, desery, napoje - jedynym ograniczeniem jest tu wyobraźnia kucharza.
Idea „barobusów” polega na tym, że jedzenie dowożą one tam, gdzie akurat jest wielu głodnych ludzi - do centrów miast, do miejscowości wypoczynkowych, na zorganizowane imprezy, na przykład festiwale. W Koszalinie i najbliższym regionie można już pałaszować jedzenie z food trucka. Desery również - taką propozycję ma dla klientów jedna z koszalińskich lodziarni.
Zobacz także Opolski FoodTruck Festiwal
Czytaj inne artykuły w naszym specjalnym serwisie TURYSTYKA: aktywny wypoczynek, atrakcje turystyczne, imprezy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?