Zupa chrzanowo-jabłkowa

www.sxc.hu
www.sxc.hu
Udostępnij:
Przepis Doroty Majewskiej-Popowicz na zupę chrzanowo-jabłkową.

Składniki:

2-3 kwaśne jabłka,
ok. litra bulionu warzywnego,
cebula,
białe wino wytrawne (kieliszek),
3 łyżki śmietany 18%,
łyżka mąki,
słoiczek chrzanu,
majeranek,
pieprz,
2-3 jaja ugotowane na twardo

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, wraz z posiekaną cebulą podsmażyć na złoty kolor na maśle. Dusić na małym ogniu dodając wino. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, dodać majeranek i pieprz w ziarenkach.

Gotować ok 20 min. Śmietanę i mąkę rozmieszać w 1/2 szkl. letniej wody i wlać do zupy. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerze i do każdej porcji wkroić jajo i posypać natką pietruszki oraz wiórkami chrzanu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie