Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1219 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Słynne restauracje i kawiarnie dawnej Warszawy, których już nie ma. Kawa w Lajkoniku i dancingi w Adrii przeszły do historii](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c4/1e/61f7b4cb17e06_o_xsmall.jpg)
Kawa w Lajkoniku, dancing w Adrii. Tych, słynnych restauracji Warszawy już nie ma
W Lajkoniku spotykali się poeci i dziennikarze, w Adrii można było potańczyć na dancingu, a Leopold Tyrmand zaglądał do restauracji Rarytas. Tak dawniej...
![Pączki: stary przepis Ćwierczakiewiczowej. Takie pączki na tłusty czwartek smażyły nasze babcie. Jak je zrobić?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/03/1a/6200f85b7fba3_o_xsmall.jpg)
Takie pączki smażyły nasze babcie!
Szukasz tradycyjnego przepisu na pyszne pączki na karnawał lub tłusty czwartek? Z pomocą przychodzi książka kucharska z 1879 r. pt. „Jedyne praktyczne przepisy...
![Sery od serca. Polsko-włoska para serwuje wyjątkowe sery w Polsce](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/06/61fd0bdf4ceaf_o_xsmall.jpg)
Sery od serca. Polsko-włoska para serwuje wyjątkowe sery w Polsce
Kaja Przygońska i Francesco Micaletti to polsko-włoski duet, który przyrządza w Warszawie mozzarelle i inne włoskie sery. W niesamowity sposób łączą to, co...
![Najlepsze restauracje w Polsce przyjazne dla wegetarian i wegan wg serwisu TripAdvisor. Fani kuchni roślinnej będą zachwyceni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/29/9a/61fd172271d72_o_xsmall.jpg)
Najlepsze restauracje przyjazne dla wegetarian w Polsce wg serwisu TripAdvisor
Poszukując wyjątkowych smaków, warto spojrzeć na oceny gości restauracji w serwisie TripAdvisor. Wystarczy wybrać interesujące nas miasto i rodzaj kuchni lub...
![Najstarsze cukiernie i pączkarnie w Polsce. Tutaj zjesz pączki jak za dawnych lat](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4f/d6/61fbd8973cbbb_o_xsmall.jpg)
Cukiernie z historią. U nich zjesz pączki jak za dawnych lat
Zagoździńscy w Warszawie, Chmielewski w Lublinie, Chmielewscy z Gniezna – te rodziny tworzyły pierwsze cukiernie w XX-wiecznej Polsce i działają do dziś....
![Świętuj Dzień Naleśnika. Zrób domowe crêpes Suzette. Sprawdź przepis na te wyjątkowe naleśniki z pomarańczą](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9a/8e/61fa5b5e39689_o_xsmall.jpg)
Świętuj Dzień Naleśnika. Zrób domowe crêpes Suzette
Cieniutkie naleśniki podawane z płonącym sosem pomarańczowym to jedno z prostszych dań kuchni francuskiej. Efektowny wygląd deseru sprawia, że można podawać go...
![Wegańskie dania z 5 składników. Szybkie i proste przepisy Veganbandy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/19/16/61f901a24fc43_o_xsmall.jpg)
Wegańskie dania z 5 składników. Szybkie i proste przepisy
„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, twórczyni bloga Veganbanda, to książka kucharska pokazująca, że przepisy na dania...
![Czy pamiętacie te reklamy? Tak kształtowano nasze zakupy w latach 90. XX wieku](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ac/9e/61f907be228ea_o_xsmall.jpg)
Pamiętacie te reklamy? Tak kształtowano nasze zakupy w latach 90.XX wieku
Najbardziej pamiętne i rozpoznawalne reklamy pochodzą z lat 90. XX wieku i z początku lat dwutysięcznych. W Polsce rodził się kapitalizm, a reklamy miały...
![Trująca ryba, macki ośmiornicy i gałka muszkatołowa. Uważaj na to jedzenie! Najniebezpieczniejsze potrawy na świecie](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0a/f7/61f7e24f2202d_o_xsmall.jpg)
Trująca ryba, macki ośmiornicy i gałka muszkatołowa. Uważaj na to jedzenie!
Wiele dań wymaga kunsztu i wiedzy w trakcie ich przyrządzenia. Jeden niewłaściwy ruch może doprowadzić do szkodliwych skutków zdrowotnych, a nawet doprowadzić...
![Blowek serwuje burgery i otwiera wirtualną restaurację BlowBurgers. Sprawdź ceny. Gdzie kupimy burgery od słynnego youtubera?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b7/f3/61f1079c4d147_o_xsmall.jpg)
Blowek otwiera wirtualną restaurację. Popularny youtuber stawia na burgery
Karol „Blowek” Gązwa, jeden z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, otwiera sieć wirtualnych restauracji BlowBurgers. Influencer postawił na burgery z...
Najpopularniejsze
Obi Kosiarki od 209 zł!
Przeglądaj oferty kosiarek i wybierz coś dla siebie! Nie przegap!