Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1107 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Przepis na zupę krem z selera. Podkręć smak popularnym owocem
Smakowita zupa z selera to dość dosyć tani posiłek na obiad. Upieczone warzywa korzeniowe i sezonowe jabłka świetnie się uzupełniają smakowo. A jabłka dodają...
Krem z pora na obiad. Ta zupa rozgrzewa i wspaniale smakuje. Wypróbuj nasz przepis
Kremowa zupa krem z pora to pyszne danie, które zyskuje gładką konsystencję dzięki użyciu ziemniaka. Miłośnicy kuchni francuskiej dobrze znają zupę porową,...
Takiej pizzy nie dostaniesz w restauracji. Smaczna na zakwasie chlebowym z grzybami
Aromatyczna pizza z grzybami to świetny smakołyk na jesień. Można przygotowywać go z grzybami leśnymi, szczególnie kurkami i borowikami lub produktami...
Sernik, który wodzi na pokuszenie. Przepis nie tylko dla fanów pistacji
Sernik pistacjowy to jeden z modniejszych wypieków podawanych w cukierniach w ostatnim czasie. Mamy przepis na proste ciasto, które wykonasz we własnej kuchni....
Ten przysmak był w PRL powiewem luksusu. Oto przepis na grzanki jaśniepańskie
Intrygująca nazwa grzanek jaśniepańskich najprawdopodobniej związana jest z użyciem wędliny i żółtego sera. W latach 80.XX wieku trudno było dostać wędlinę,...
Śniadanie w stylu pumpkin spice latte! Rozgrzewa i dodaje sił
Owsianka dyniowa to sezonowy sposób na domowe śniadanie. Miłośnicy potraw z dyni i płatków owsianych mogą zjeść rozgrzewający posiłek na chłodne dni. Dodatek...
Poranna owsianka nie musi być nudna. Poznaj przepis na orzechowy przysmak z jabłkami
Owsianka z jabłkami to nie tylko zdrowy, ale także smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Smak owoców warto wydobyć poprzez krótkie uprażenie ich na maśle oraz...
Domowa kapusta kiszona. Poznaj prosty przepis na tradycyjną kiszonkę do bigosu
Sezon na kiszenie kapusty przypada we wrześniu i w październiku. Właśnie teraz przygotowujemy kiszonki, które przydadzą się m.in. do świątecznego bigosu lub do...
Takiego kakao jeszcze nie piliście! Zobacz przepis na rozgrzewający napój z cynamonem
Domowe kakao z przyprawami to napój nie tylko dla dzieci. Najczęściej podawane jest dzieciom na podwieczorek lub do kanapek na śniadanie. Warto przypomnieć...
Klasyczne pierogi kuchni polskiej. Zobacz przepis na danie rozpływające się w ustach
Pyszne pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjna potrawa, którą mogą zjeść miłośnicy klasycznych obiadów. To danie z powodzeniem zjedzą wegetarianie,...