Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Burak na zdrowie

Joanna Boroń
Porcja zdrowia na talerzu
Porcja zdrowia na talerzu
Buraki powinny być częstym gościem na naszym stole. Lista ich zalet jest bardzo długa. Prócz świetnego smaku wpisać na nią można wzmacnianie odporności, obniżanie ciśnienia i regenerację po terapii antynowotworowej.

Burak swoje cudowne właściwości zawdzięcza antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda. Nie wierzycie? Może uchronić przed katarem, uwolnić od dokuczliwej zgagi, obniżyć ciśnienie krwi i dodać sił (np. podczas rekonwalescencji po ciężkiej chorobie nowotworowej).

Buraki to znany od wieków środek na anemię. Co więcej, te pospolite warzywa wspomagają leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Sałatka pełna zdrowia
Składniki na jedną porcję
1 burak
1 łyżka oliwy + oliwa do podania
sól, pieprz
kiełki
kawałek pokruszonego sera feta
pestki słonecznika (można podprażyć)
ocet balsamiczny

Piekarnik nagrzać do 200' C. Buraka umyć, ułożyć na kawałku folii aluminiowej, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, zawinąć szczelnie w folię.
Piec przez godzinę. Buraki można upiec nawet kilka dni wcześniej i przchowywać w lodówce.
Obrać buraka, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na talerzu. Ułożyć fetę i pestki słonecznika. Polać oliwą i octem balsamicznym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!