Chili Challenge w Centrali Artystycznej w Koszalinie. Dziewięciu śmiałków jadło ostre papryczki [wideo, zdjęcia]
Szukamy mistrza w jedzeniu papryczek chilli. Jeżeli kebab Ci za mało ostry, a pizza z jalapeno za słaba to wpadnij do nas na Chili Challenge - takimi słowami Centrala Artystyczna zapraszała odważnych do wzięcia udziału w niecodziennym konkursie. Zgłosiło się do niego dziewięciu mężczyzn, którzy zasiedli za stołem zastawionym talerzami z różnymi papryczkami oraz... mlekiem. To na wypadek, gdyby trzeba było nagle "gasić pożar" w gardle. Ale to jednocześnie oznaczało rezygnację z dalszej rywalizacji.
A nie była ona łatwa. Janusz Wołyniec, miłośnik i hodowca ostrych papryczek przygotował dla śmiałków warzywa w 6 poziomach ostrości: jalapeno, Piri Piri, Lemon Drop, Habanero Orange, Bhut Jolokia i najostrzejsza spośrod wymienionych: Carolina Reaper, która osiąga nawet 2 mln jednostek ostrości w skali Scovilla.
Do ścisłego finału dotarło trzech mężczyzn, a walkę ostatecznie wygrało dwóch z nich. Otrzymali gromkie brawa od przyglądających się pojedynkowi i podzielili się nagrodą przygotowaną przez Centralę Artystyczną.