Czarna lista produktów wycofana z obrotu w Polsce. Alert GIS! Natychmiast wyrzuć te produkty z kuchni, mogą ci zaszkodzić
WYCOFANY PRODUKT: JAJA DLA BIEDRONKI Z WOLNEGO WYBIEGU.
Powód wycofania produktu: Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
Salmonella: bakterie powodujące salmonellozę – na świecie 90 mln zachorowań i 155.000 zgonów rocznie. W Polsce stwierdza się salmonellozę u ponad 10.000 osób rocznie. Objawy: najczęściej biegunka, bóle brzucha i wymioty. Relacja chorej, która zjadła zakażone kremówki: – Po siedmiu godzinach było mi już niedobrze, wkrótce doszły skurcze żołądka i wymioty. Zażyłam No-Spa i na zatrzymanie biegunki węgiel, piłam gorącą herbatę, żeby się nie odwodnić. Skojarzyłam objawy z tym kremem, więc zadzwoniłam do sanepidu, żeby inni nie cierpieli. Pół nocy nie spałam. Rano było trochę lepiej, ale poszłam do lekarza. Stwierdził salmonellozę. Prawie tydzień miałam ostrą dietę, za to bardzo dużo piłam – gorzką herbatę, miętę, rumianek. Nie życzę nikomu. UWAGA! Do lekarza iść należy. Salmonelloza bowiem ma przebieg niecharakterystyczny i nie może być rozpoznana na podstawie samego obrazu klinicznego. Trzeba zbadać krew lub kał.
Historia wycofania produktu: na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj „Moja kurka polskie jaja” z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, rozmiar L, wyprodukowanych przez firmę Ovovita ze Rzgowa (woj. łódzkie), dla Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronek). Zakład pakowania jaj Prawda natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu salmonelli poinformował fermę i rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu.
Partia wycofanego produktu: POW12 20.11, kod na skorupkach 1PL 10161326.
Jak na co dzień postępować z jajami:
-przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu;
-skorupki po rozbiciu wyrzuć bezpośrednio do śmieci;
-nie dawaj dziecku do zabawy opakowania po jajkach;
-unikaj surowych, np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze;
-gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte;
-ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj ciepłą wodą i mydłem.