Żurek, jajka w majonezie czy mazurek to przysmaki, które pojawiają się na każdym świątecznym stole. Dla naszych dzieci najważniejsze są kolorowe pisanki, czekoladowe zajączki i śmigus dyngus. Aby miały energię na szaleństwa i wielkanocne zabawy, trzeba zapewnić im odpowiednie posiłki zawierające składniki odżywcze. Przygotowując je, pamiętajmy o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych.
- Tradycyjne, tłuste potrawy sprawiają, że wiele osób po świątecznym śniadaniu ma wyrzuty sumienia - mówi Dorota Zawadzka, telewizyjna niania. - Możemy tego uniknąć. Wystarczy wprowadzić właściwe składniki, które nie zmienią tradycyjnego smaku potrawy, ale wpłyną korzystnie na zdrowie waszej rodziny. Jedną z tych zmian jest wybór właściwych tłuszczów.
Tłuszcz jest integralną częścią zbilansowanej diety. Podobnie jak węglowodany i białka, zapewnia nam energię. Nasz organizm potrzebuje tłuszczów, aby móc absorbować i rozprowadzać ważne witaminy - A, D i E. Tłuszcze pomagają również w zachowaniu zdrowej cery i włosów i powinny stanowić 30% naszej codziennej diety. Pamiętajmy żeby wybierać produkty, w których znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nasz organizm nie potrafi sam ich wyprodukować, dlatego ważne jest dostarczenie mu tych niezbędnych składników poprzez spożywanie właściwych produktów. Odnajdziemy je w rybach morskich, olejach roślinnych i dobrej jakości margarynach.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko odgrywają zasadniczą rolę w regeneracji komórek organizmu, ale także zapewniają odpowiedni rozwój psychofizyczny - podkreśla Jadwiga Przybyłowska, specjalista do spraw żywienia. - Są odpowiedzialne m.in. za stan błon komórkowych i są konieczne dla rozwoju centralnego układu nerwowego. Wzmacniają układ odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają również poziom cholesterolu we krwi, redukując w ten sposób prawdopodobieństwo zawału serca i wylewu.
A oto kilka prostych sposobów jak sprawić, aby świąteczne potrawy były zdrowsze:
Piekąc ciasta, zamiast masła, użyj margaryny do pieczenia. Przygotowując mazurki, rozsmaruj ją na blasze. Margaryna do pieczenia nie zawiera cholesterolu oraz zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem może zastępować masło.
Smażąc, zastąp smalec, olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.
Przygotowując dania na ciepło, zamiast smażonych tłustych mięs, wybierz pieczonego chudego kurczaka. Zredukujesz w ten sposób spożycie złych tłuszczów - nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się w ten sposób do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału serca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?