9 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![SKŁADNIKI (na 2 porcje):...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/08/90/62551343e245e_o_large.jpg)
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka
Grill w wersji lekkiej i zdrowej? 10 najlepszych przepisów na grilla. Jak zrobić rybę i przekąski radzi autor bloga Facet i Kuchnia
7. Cytrynowy bób z miętą
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
ok. 1 kg świeżego bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki) = ok. 600 g po obraniu
garść listków mięty
1 łyżka listków tymianku
sok z 1 cytryny (lub limonki)
chlust oliwy extra vergine
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
sól
Jak przygotować cytrynowy bób z miętą?
Zacznij od ugotowania bobu przez ok. 3 minuty. Następnie ostudź bób pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
Do bobu dodaj listki mięty, porwane w palcach lub grubo posiekane oraz listki tymianku, pieprz, sól i oliwę.
Na koniec dodaj sok z cytryny (lub limonki), wymieszaj i od razu podawaj.