Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłospis anty-przeziębieniowy

KAK / echodnia.eu
Świeże sałatki warzywne będą uzupełniać niedobory witamin.
Świeże sałatki warzywne będą uzupełniać niedobory witamin. Fot. echodnia.eu
Chłodny wiatr i mróz - nasz organizm staje się łatwym celem dla zarazków, zwłaszcza gdy po lecie system immunologiczny jest nieco osłabiony. Spróbujmy odżywiać się tak, by organizm stawał się bardziej odporny.

Już nasze babcie praktykowały "przeziębieniową" profilaktykę - syrop malinowy, czosnek czy sok z cebuli. Każdy składnik odżywczy spełnia określone zadanie w organizmie człowieka. To z pożywienia otrzymujemy składniki wzmacniające system immunologiczny będący zaporą przed zarazkami. Optymalny poziom białka, składników mineralnych - głównie wapnia i żelaza, witamin, tłuszczów i węglowodanów wpływa na naszą odporność.

Liczy się białko

Anty-przeziębieniowy jadłospis zaleca jedzenie większej ilości świeżych owoców i warzyw także zachęca do spożycia chudego mięsa, drobiu, ryb i pełnych ziaren zbóż. Odporność organizmu zostaje poważnie zachwiana, gdy nie dostarczamy mu odpowiedniej ilości białka i aminokwasów, z jakich zbudowane są białka. Jeżeli dziennie otrzymujemy zbyt mało białka, które jest materiałem budulcowym wszystkich tkanek organizmu może dojść do zwolnienia wzrostu u młodych osób, do niedokrwistości, ogólnego pogorszenia się stanu zdrowia, gorszego gojenia się ran i podatności na infekcje. Najbardziej wartościowe są białka zwierzęce, które organizm przyswaja najlepiej. Jego źródłem są sery, mleko, jajka, mięso, ryby i drób. Białka roślinne pochodzące głównie z produktów zbożowych i strączkowych są ich uzupełnieniem. Spośród tłuszczów na wyróżnienie zasługują masło zawierające dużo wit. A i D, śmietana czy margaryna których optymalny poziom spożycia wpływa także na system immunologiczny.

Świeża wit. C

Warzywa i owoce są przede wszystkim źródłem składników mineralnych i witamin a także błonnika. Praktycznie rzecz biorąc są jedynym źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz witamin z grupy B. To właśnie wit. C odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu- jej brak powoduje osłabienie, zmniejszenie odporności, złe samopoczucie. Z powodu jej braku gorzej przyswajamy też żelazo do organizmu - zwykle występuje to późną jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców. Witamina C czyli kwas askorbinowy występuje szczególnie w porzeczkach, truskawkach, malinach.

Zimą brak rodzimych owoców można rekompensować cytrusami wszelkimi odmianami kapusty, szczególnie brukselka i czerwona kapustą. Jedzmy też pomidory, paprykę ,kalarepę, kalafiora oraz wszelkie warzywa zielone. Biała kapusta zawiera tyle wit. C co cytryny!

Beta-karoten czyli wit. z grupy A dba natomiast o dobry stan skóry, jej odporność na czynniki zewnętrzne, na gładkość, odpowiednie nawilżenie. Jest on magazynowany w warzywach o zabarwieniu pomarańczowym i zielonym. Jedzmy więc marchew, dyni (teraz zaczął się sezon na to warzywo!), fasolkę szparagową (póki jeszcze można dostać ją w warzywniaku), koperek, sałatę czy nać pietruszki.

Unikać cukru, kofeiny i alkoholu

To czego powinniśmy się wystrzegać nie chcąc dopuścić do zmniejszenia odporność organizmu jest nadmierna ilość cukru, kofeina i alkohol. Cukier i słodycze określa się często jako źródło "pustych kalorii", gdyż poza węglowodanami nie dostarczają organizmowi żadnych innych składników odżywczych. Mniejsze ich spożycie nie przynosi żadnej szkody - podobnie jak mniejsze spożycie kofeiny czy tym bardziej alkoholu...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!