Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klopsik z ryżem w nowym wydaniu

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Macie dość zwykłych mielonych? Przygotujcie tą wersję. Będziecie zachwyceni!

Klopsiki z łopatki z ryżem carry to danie dobre dla wrażliwego żołądka. Ryż jest aromatyczny, ale delikatny. Mięso jest gotowane, a nie smażone. Sos jej pomidorowy bez masła, czy śmietany.

- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- drobno posiekana cebula
- sól, pieprz
- nieco bułki tartej
- jajko
- do sosu koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, opcjonalnie świeże pomidory, można dodać ulubionych ziół
Mięso mielimy - wtedy mamy pewność, że nie ma w nim żadnych niepożądanych dodatków. Mieszamy wszystkie składniki. Lepimy klopsiki. Wrzucamy je na wrzącą wodę. Gdy są ugotowane na wodzie robimy sos. Dodajemy czubata łyżkę dobrego przeciery pomidorowego, drobno posiekane pomidory bez skórki. Doprawiany do smaku. Gotujemy razem z klopsikami jeszcze kwadrans by smaki się dobrze "przegryzły", a sos zgęstniał.

Ryż z carry to znakomity dodatek nie tylko do takich klopsików.
- szklanka ryżu
- sol
- łyżeczka carry
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- natka pietruszki.
Ryż gotujemy w posolonej wodzie (na szklankę ryżu 1,5 szklanki wody i płaska łyżeczka soli). Gdy ryz wchłonie juz prawie cały płyn dodajemy carry i kukurydzę. zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryz będzie miękki dodajemy pietruszkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!