Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kołobrzeski Klimatex: firma z misją

Redakcja
Kołobrzeski Klimatex to firma, która wspiera restauratorów i hotelarzy z naszego regionu. Dostarcza im sprzęt, doradza i szkoli, a w razie potrzeby ratuje z opresji. Klimatex to firma rodzinna. Jej historia zaczęła się wiele lat temu w małym mieszkaniu, w jednym z kołobrzeskich bloków.

Przez blisko 20 lat wiele się zmieniło. Dziś firma działa na wielką skalę. Jest jednym z potentatów w branży wyposażenia dla gastronomii i hoteli.

Od pieca po łyżeczkę
- Naszą misją jest wyposażanie lokali i hoteli od wielkich urządzeń, takich jak chłodnie, czy piece, po drobiazgi: porcelanę, sztućce - mówi Jacek Kujawa. - Przy okazji zapraszamy do naszego Centrum Szkła i Porcelany Klimatex AGD, w którym znaleźć można szeroką gamę akcesoriów barmańskich, zastawy stołowej, sztućców, garnków, przyborów kuchennych, chemii i środków czystości.
Klimatex pracuje z największymi dostawcami sprzętu i porcelany w Polsce i Europie. Raz do roku, już od pięciu lat - organizuje Giełdę Gastronomiczną (w tym roku prócz tej w Kołobrzegu, na prośbę klientów, również w Świnoujściu).
Giełda jest szansą dla partnerów firmy do zaprezentowania swojego asortymentu, pochwalenia się nowościami. Dla klientów firmy jest zaś okazją do zrobienia zakupów w atrakcyjnych cenach. Impreza jest też okazja, by pokazać skalę działania firmy, która zaczynała w prywatnym mieszkaniu właścicieli, a dziś jest jedną z największych w branży.

Dobrze doradzą
Firma Klimatex swoim klientom oferuje nie tylko sprzęt. - Za punkt honoru przyjmujemy, by naszym klientom służyć dobrą radą. Reprezentujemy wielu producentów, mamy doświadczenie w branży. Potrafimy wybrać sprzęt najlepszy dla naszych klientów - mówi właściciel.
Firma nie tylko doradza, ale i oferuje serwis na miejscu, co w branży gastronomicznej ma wielkie znaczenie. - Reagujemy błyskawicznie w sytuacjach kryzysowych - zapewnia.

Warsztaty kulinarne
Od paru lat Klimatex organizuje też warsztaty gastronomiczne i szkolenia. Kucharze mają szanse, na miejscu, w Kołobrzegu podnosić swoje kwalifikacje pod okiem sław takich Robert Sowa mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Autor książek ("W poszukiwaniu smaku doskonałego", "Esencja Smaku", "Romans Kulinarny") oraz artykułów o tematyce kulinarnej.
Gościem Klimatexu w tym roku był Kurt Scheller, szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii Kulinarnej. W 2012 roku był gościem specjalnym w programie MasterChef. W 2013 roku został dyrektorem artystycznym programu kulinarnego Top Chef wyprodukowanego przez stację Polsat.
Dla kucharzy praca z wielkimi mistrzami kuchni to świetna okazja, by nauczyć się nowych technik. Do tej pory po taką wiedzę musieli jeździć do Warszawy, czy Krakowa. Właściciele deklarują, że będą rozwijać tę stronę swojej działalności.

Smaki Pomorza
W tym roku po raz pierwszy Klimatex został partnerem naszego kulinarnego plebiscytu Smaki Pomorza, w którym udział wzięła większość lokali z naszego regionu.

1111
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty