Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia za 200 tys. euro w kołobrzeskiej szkole

Łukasz Gładysiak [email protected]
Nowoczesna kuchnia już gotowa, niebawem uczniowie będą mogli korzystać też z pracowni turystyczno-geograficznej.
Nowoczesna kuchnia już gotowa, niebawem uczniowie będą mogli korzystać też z pracowni turystyczno-geograficznej. Michał Świderski
Najnowocześniejszy sprzęt kuchenny od piątku czeka na uczniów "ekonoma" w Kołobrzegu. Wszystko za sprawą polsko-niemieckiej współpracy.

W piątkowe popołudnie oficjalnie do użytku oddano nową pracownię gastronomiczną w Centrum Kształcenia Praktycznego.

- Robimy to po to, by kończąc szkołę, nasi uczniowie potrafili posługiwać się takim sprzętem, jaki obecnie używa się w najbardziej luksusowych restauracjach i hotelach - mówi Zbigniew Stankiewicz, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak w Kołobrzegu.

Sześć stanowisk, na których zainstalowano między innymi nowoczesne piece indukcyjne, kosztowało ponad 200 tys. euro. Szkoła uzyskała pieniądze z funduszy Euroregionu Pomerania przewidzianych dla programu Interreg IVA.

- Prawie 170 tys. euro otrzymaliśmy za sprawą naszego niemieckiego partnera - szkoły zawodowej w Eberswalde, z którą współpracujemy od 12 lat. Wygrała ona konkurs na rozbudowę swoich obiektów; część otrzymanych pieniędzy mogła przekazać partnerowi z innego państwa. W ten sposób trafiły one do Kołobrzegu - mówi dyrektor Stankiewicz. "Ekonom" dołożył kolejne 40 tys. euro.

Choć nowa pracownia przeznaczona jest przede wszystkim dla uczniów szkoły, korzystać z niej będą także inni. Jak mówi dyrektor Stankiewicz, realizowane w niej mają być projekty związane ze szkolnymi wymianami międzynarodowymi, kursy doszkalające dla dorosłych czy warsztaty dla nauczycieli.

- Stawiamy między innymi na sprawdzoną w "ekonomie" współpracę polsko-niemiecką. W ostatnim czasie zrealizowaliśmy kilka ciekawych projektów, w których młodzież, również przez zabawę mogła się wiele od siebie nauczyć - komentuje nasz rozmówca.

Jeden z projektów, zatytułowany "Piernik niechaj polskim i niemieckim obyczajem stoi", skończył się dokładnie w dniu przekazania pracowni. Uczestniczyło w nim 12 uczniów z Kołobrzegu i 12 z Eberswalde. Wypieków można było spróbować zaraz po otwarciu kuchennych stanowisk.

Poza miejscem kształcenia przyszłych kucharzy, z otrzymanych pieniędzy udało się także zbudować pracownię turystyczno-geograficzną, wyposażoną w komputery z najnowszym oprogramowaniem stosowanym w branży. Ma zostać ona oddana do dyspozycji uczniów jeszcze w grudniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!