W skrócie
Na początku należy rozwiać kulinarny mit dotyczący łączenia pomidorów i ogórków. Wedle tego przeświadczenia, nie powinno się ich łączyć ze sobą, bo jest to połączenie szkodliwe dla zdrowia. Monika Góralska w serwisie Strona Zdrowia pisała, że w świeżych ogórkach zawarta jest askorbinaza. Enzym, który powoduje rozkład witaminy C zawartej w pomidorach. Jednak efekt działania askorbinazy jest krótkotrwały. Po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy i nie ma już wpływu na witaminę C zawartą w innych produktach. Co więcej, zestawienie ogórka i pomidora w sałatce po prostu pięknie wygląda i zachęca do zjedzenie różnorodnych warzyw.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki z pomidora i ogórka
Sałatka z pomidorów i ogórków – prosty przepis na zieloną przystawkę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5-10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 pomidory,
- 2 ogórki,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 5 listków świeżej bazylii.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i ogórków?
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój wszerz na plastry i ułóż na talerzu.
- Ogórki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż na pomidorach.
- Cebulę posiekaj w piórka, czosnek w plasterki.
- Rozłóż cebulę z czosnkiem na ogórkach.
- W słoiczku wymieszaj olej, ocet jabłkowy, sól, świeżo mielony czarny pieprz i oregano.
- Polej równomiernie sosem warzywa.
- Listki bazylii umyj i posyp nimi sałatkę.
- Sałatka z pomidorów i ogórków jest gotowa do podania. Możesz ją tez schłodzić w lodówce przez 15 minut przed podaniem, aby przeszły smakiem.
Może cię także zainteresować:
Dodatki do sałatki z pomidorów i ogórka
Zachęcam cię, aby ten przepis traktować jako bazę, którą możesz dowolnie urozmaicić. Szczególnie polecam ci dodać do niej czarne oliwki, pokruszony ser feta, kulkę mozzarelli, a w wersji bardzo luksusowej sięgnąć po burratę. Sięgnij po pokrojone w plasterki awokado, aby dodać cenne składniki odżywcze. Do sałatki możesz dodać także poszatkowaną paprykę. Co więcej, taka sałatka będzie miała jeszcze przyjemniejszą konsystencję, gdy dodasz do niej grzanki z chleba.
Mam nadzieję, że taka sałatka zachęci was do zjedzenia większej ilości warzyw.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?