5 z 14
Poprzednie
Następne
Oto najlepsze desery rodem z PRL-u. Pamiętacie jeszcze te smaki? Ciasta, ciasteczka i desery z dzieciństwa 11.04.2023
KREM SUŁTAŃSKI
Będziesz potrzebować:
- 0,5 litra śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek rodzynek
- 5 dag małych bez
- łyżka kakao
- 100 ml rumu
Jak przygotować?
- Rodzynki namoczyć w rumie około 30 minut, następnie odcedzić.
- Śmietankę ubić na sztywno, przed zakończeniem dodać jeszcze cukier puder.
- Podzielić na 2 części. Jedną zostawić białą a do drugiej dodać kakao. Następnie wymieszać.
- Na dno pucharków wyłożyć pokruszone bezy.
- Kolejno układać warstwami : na bezy wyłożyć porcje ciemnej śmietany, później porcje jasnej śmietany, następnie rodzynki, potem ciemna bita śmietana i na końcu jasna bita śmietana. Wierzch udekorować bezą i rodzynkami. /przyslijprzepis.pl