Oto najlepsze desery rodem z PRL-u. Pamiętacie jeszcze te smaki? Ciasta, ciasteczka i desery z dzieciństwa 11.04.2023
RACUCHY
Przepis z 1904 roku
Będziesz potrzebował:
- 200 g mąki
- 10 g drożdży
- 1 szt żółtka
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżeczka masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta soli
Jak przygotować?
- Przesiewamy mąkę i robimy na środku małe wgłębienie.
- Do dołka kruszymy drożdże. Zalewamy drożdże odrobiną mleka (50 ml o letniej temperaturze).
- Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ją na ok. 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy jedno żółtko, masło, cukier, sól i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste.
- Zostawiamy ciasto pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Jak ciasto już porządnie wyrosło, dodajemy rodzynki i otartą skórkę cytrynową.
- Na rozgrzanej patelni wykładamy łyżką ciasto i formujemy placki.
- Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.