Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na słodki prezent: pierniczki. Najlepiej zrobić je już w ten weekend

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Domowe aromatyczne pierniczki, wykonane w domu i pięknie zapakowane to świetny prezent.
Domowe aromatyczne pierniczki, wykonane w domu i pięknie zapakowane to świetny prezent.
Domowe aromatyczne pierniczki, wykonane w domu i pięknie zapakowane to świetny prezent. Ich przygotowanie wcale nie musi być trudne, a jeśli zdecydujecie się na wersję bez lukru i kolorowych posypek, to nie jest to też przedsięwzięcie bardzo czasochłonne. Za przygotowanie porcji pierniczków — nie tylko tych na prezent — najlepiej zabrać się już teraz.

Niektóre receptury wymagają, by ciasto zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzeć. Ten przepis pozwala nam przyspieszyć cały proces. Ciasto się łatwo wyrabia, jest plastyczne, wystarczy odłożyć je do lodówki na kwadrans, dwa, ale spokojnie może w lodówce poczkeć i kilka dni.

Zacznijmy od składników:

  • 550 g mąki pszennej — może być tortowa, wrocławska
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 – 40 g przyprawy do piernika
  • możemy dodać łyżkę lub dwie dobrego kakao
  • trochę pieprzu — moim zdaniem świeżo mielony pieprz "podkręca" smak pierniczków

Zaczynamy od pogrzania miodu i masła oraz przypraw i kakao.

W misce łączymy suche składniki. Dodajemy do nich letnią masę miodowo-maślaną i jajko. Wyrabiamy ciasto. Zaraz po wyrobieniu będzie dość miękkie, dlatego warto dać mu przez kwadrans, dwa odpocząć w lodówce.

Czas na zabawę. Ciasto wałkujemy lekko podsypując mąką, na grubość około 2 – 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wycinamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 5 - 6 blach pierniczków.

Pierniczki pieczemy w temperaturze około 180 stopni. Musimy mieć na nie oko — powinny się lekko zrumienić.

Gdy ostygną możemy je lukrować i zdobić.

Pierniczki w szczelnie zamkniętej puszce, albo słoju mogą leżeć miesiącami, dlatego tak idealnie nadają się na jadalne prezenty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera