Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolada z kurczaka

Redakcja
Rolada z kurczaka z papryką konserwową i suszonymi śliwkami może może być świetnym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przedstawiamy przepis na tę potrawę Iwony Sałankiewicz z Glęźnowa

Składniki:

Kurczak (1,7 kg),
plus mała pierś z kurczaka,
dwa jajka,
mały słoik papryki konserwowej,
opakowanie suszonych śliwek,
przyprawy - sól, pieprz, majeranek, vegeta.

Wykonanie:

Kurczaka rozebrać z kości tak aby nie przeciąć skóry. Po wyjęciu kości mięso rozbić jak schab. Posypać ziołami. Ubić białka, dodać żółtka usmażyć omlet. Zimny omlet przekroić na pół.

Ułożyć wzdłuż na rozbitym mięsie. Na omlecie położyć paprykę i suszone śliwki. Zwinąć jak roladę. Owinąć gazą. Mocno zasznurować jak baleron. Włożyć do garnka z wodą doprawioną vegetą.

Gotować 2 godziny. Po ugotowaniu roladę wyjąc z wody obciążyć czymś ciężkim. Podawać zimną pokrojoną na plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!