Sezon na jagody. Prosty przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem, które rozpływają się w ustach. Poleca Paweł Płaczek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lubisz jagody? Paweł Płaczek zdradza przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem
Lubisz jagody? Paweł Płaczek zdradza przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography
Udostępnij:
Sezon na jagody trwa cały lipiec. Te małe owoce, pełne cennych składników i witamin są pysznym dodatkiem do ciast, jagodzianek i deserów. Mamy dla ciebie przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem od pasjonata wypieków Pawła Płaczka, autora wydanej ostatnio książki „Domowa piekarnia”. Kucharz poleca prosty i łatwy sposób na przygotowanie tych jagodowych słodkości.

Spis treści

Czy warto jeść jagody?

Jagody to leśne owoce, które dla wielu są symbolem lata i wakacji. Cenimy je za smak i wartości prozdrowotne. Są źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki którym m.in.:

  • wzmacniają naszą odporność,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne,
  • pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
  • normują problemy związane z zaparciami i biegunkami,
  • poprawiają wygląd skóry,
  • mają działanie antyoksydacyjne.

Po jagody mogą z powodzeniem sięgać osoby na diecie zdrowotnej lub dbające o figurę. Owoce te mają niski indeks glikemiczny (około 30) i są niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 57 kcal.

Jak myć jagody?

Świeże jagody nadają się idealnie do przygotowania ciast, deserów i przetworów. Ważne, by je dokładnie umyć, ponieważ są to owoce leśne, narażone na kontakt z odchodami dzikich zwierząt.

Jagody są bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniem, dlatego nie należy myć ich pod bieżącym strumieniem wody. Najlepiej jest wsypać niewielką ilość jagód do miseczki napełnionej chłodną wodą i delikatnie zamieszać rękami. Następnie należy wylać wodę, a owoce delikatnie przełożyć na sitko.

Jagody w kuchni

Najbardziej popularne wypieki z jagodami to ciasta drożdżowe, drożdżówki i bułeczki tzw. jagodzianki.

Mamy dla ciebie przepis z nowej książki Pawła Płaczek „Domowa piekarnia” na drożdżówki z jagodami i lukrem. Pasjonat wypieków, autor bloga takemycake podpowiada bardzo prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować, posypać jagodami, zwinąć w rulon i pociąć na tzw. ślimaczki.

Takie drożdżówki będą wyśmienicie smakować i pięknie wyglądać. Paweł Płaczek poleca po upieczeniu i wystudzeniu udekorować je lukrem z sokiem z cytryny.

Przepis z książki „Domowa piekarnia” Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami i lukrem

(porcja na 10 sztuk)

Drożdżówki z jagodami i lukrem z przepisu Pawła Płaczka.
Drożdżówki z jagodami i lukrem z przepisu Pawła Płaczka. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography

Składniki:

  • 50 ml mleka,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 25 g drobnego cukru,
  • 180 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 100 g jagód lub borówek amerykańskich,

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie drożdżówek z jagodami

  1. Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto (ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem przez 5 minut).
  3. Następnie dodajemy miękkie lub rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy.
  4. Gdy będzie odklejało się od ręki i boków miski, zostawiamy je i odkładamy na godzinę, by wyrosło.
  5. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, delikatnie zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na cienki placek.
  6. Rozsypujemy na nim borówki i delikatnie dociskamy je do ciasta.
  7. Placek zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 10 kawałków, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  9. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy wystudzone drożdżówki.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Materiał oryginalny: Sezon na jagody. Prosty przepis na drożdżówki z jagodami i lukrem, które rozpływają się w ustach. Poleca Paweł Płaczek - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie