Spis treści
Czy warto jeść jagody?
Jagody to leśne owoce, które dla wielu są symbolem lata i wakacji. Cenimy je za smak i wartości prozdrowotne. Są źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki którym m.in.:
- wzmacniają naszą odporność,
- działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne,
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
- normują problemy związane z zaparciami i biegunkami,
- poprawiają wygląd skóry,
- mają działanie antyoksydacyjne.
Po jagody mogą z powodzeniem sięgać osoby na diecie zdrowotnej lub dbające o figurę. Owoce te mają niski indeks glikemiczny (około 30) i są niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 57 kcal.
Jak myć jagody?
Świeże jagody nadają się idealnie do przygotowania ciast, deserów i przetworów. Ważne, by je dokładnie umyć, ponieważ są to owoce leśne, narażone na kontakt z odchodami dzikich zwierząt.
Jagody są bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniem, dlatego nie należy myć ich pod bieżącym strumieniem wody. Najlepiej jest wsypać niewielką ilość jagód do miseczki napełnionej chłodną wodą i delikatnie zamieszać rękami. Następnie należy wylać wodę, a owoce delikatnie przełożyć na sitko.
Jagody w kuchni
Najbardziej popularne wypieki z jagodami to ciasta drożdżowe, drożdżówki i bułeczki tzw. jagodzianki.
Mamy dla ciebie przepis z nowej książki Pawła Płaczek „Domowa piekarnia” na drożdżówki z jagodami i lukrem. Pasjonat wypieków, autor bloga takemycake podpowiada bardzo prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować, posypać jagodami, zwinąć w rulon i pociąć na tzw. ślimaczki.
Takie drożdżówki będą wyśmienicie smakować i pięknie wyglądać. Paweł Płaczek poleca po upieczeniu i wystudzeniu udekorować je lukrem z sokiem z cytryny.
Przepis z książki „Domowa piekarnia” Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami i lukrem
(porcja na 10 sztuk)

Składniki:
- 50 ml mleka,
- 8 g suszonych drożdży,
- 25 g drobnego cukru,
- 180 g mąki,
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- 100 g jagód lub borówek amerykańskich,
Lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 2–3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie drożdżówek z jagodami
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto (ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem przez 5 minut).
- Następnie dodajemy miękkie lub rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy.
- Gdy będzie odklejało się od ręki i boków miski, zostawiamy je i odkładamy na godzinę, by wyrosło.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, delikatnie zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na cienki placek.
- Rozsypujemy na nim borówki i delikatnie dociskamy je do ciasta.
- Placek zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 10 kawałków, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy wystudzone drożdżówki.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Ciasto jak za dawnych lat. Niezawodny przepis na pleśniaka z dżemem i bezą
- Delikatna sałatka łabędzi puch. Tym przepisem zaskoczysz swoich gości
- Szukasz przepisu na słodką „zemstę teściowej”? To ciasto zachwyci nawet zięcia
- Drożdżowe bułeczki cynamonowe to pomysł na weekendowe śniadanie. Najlepszy przepis
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

DUKA
SKICKLIG ZESTAW 3 DESEK SZARY
zestaw duka skicklig to idealny wybór dla wszystki…

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 35x18 cm biała kamienna

DUKA
ADELSTEN BEIGE MARMUR. DESKA DO KROJENIA 20X35X1,5CM BEŻ
deka do krojenia duka adelsten to połączenie prakt…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie