Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: Najsłodszy dzień roku [film]

Radek Koleśnik
W koszalińskiej piekarni u J. Krakowiaka przygotowania do Tłustego Czwartku zaczęły się w środę rano od zrobienia pierwszej partii ciasta na maleńkiepączki z lukrem. Przygotowuje się je z tego samego ciasta, co tradycyjne nadziewane. Zanim pączek trafi do rozgrzanego do 180 stopnioleju, czeka go długa droga. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem dać mu urosnąć, jeszcze raz wyrobić. Potem uformowane kule drożdżowegociasta trafiają do parownika, w którym panuje pogoda jak w Miami – jest parno i gorąco. Ile kosztuje pączek? W supermarketach znaleźć możnatakie za mniej niż złotówkę, w cukierni zapłacimy dwa złote, albo i więcej.
W koszalińskiej piekarni u J. Krakowiaka przygotowania do Tłustego Czwartku zaczęły się w środę rano od zrobienia pierwszej partii ciasta na maleńkiepączki z lukrem. Przygotowuje się je z tego samego ciasta, co tradycyjne nadziewane. Zanim pączek trafi do rozgrzanego do 180 stopnioleju, czeka go długa droga. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem dać mu urosnąć, jeszcze raz wyrobić. Potem uformowane kule drożdżowegociasta trafiają do parownika, w którym panuje pogoda jak w Miami – jest parno i gorąco. Ile kosztuje pączek? W supermarketach znaleźć możnatakie za mniej niż złotówkę, w cukierni zapłacimy dwa złote, albo i więcej. Radek Koleśnik
W czwartek w piekarniach nie ma ciastek, królują pączki. Zgodnie z tradycją, by zapewnić sobie pomyślność w nowym roku, powinniśmy koniecznie zjeść kilka słodkich sztuk.

Jeśli chodzi o pączki to jesteśmy tradycjonalistami - najchętniej sięgamy po te z nadzieniem różanym. Od lat takie właśnie pączki smaży koszalińska "Lalka" (znaleźć je można też w restauracji Boungiorno).

- Robimy je tylko raz w roku, właśnie z okazji Tłustego Czwartku - mówi Longina Kudelska. - Mamy wiernych klientów, którzy nam mówią, że dla nich to smak wspomnień. Jacek Krakowiak, który prowadzi jedną z najstarszych koszalińskich cukierni, zdradza, że często klienci proszą go o pączki bez nadzienia.

- Jesteśmy małą piekarnią, więc możemy sobie pozwolić na spełnianie takich życzeń - śmieje się. - Sam lubię gorące pączki podlane tylko lukrem. Nie brakuje jednak takich, którzy zamiast różanego nadzienia albo marmolady wybierają adwokata, nadzienie toffi czy czekoladę. Czasem spotkać też można drożdżowe kule z bitą śmietaną. Nie mniej ważne od nadzienia jest wykończenie. Wielbiciele pączków dzielą się na dwa obozy. Tych, którzy uznają tylko pączki lukrowane, oraz wielbicieli
opruszonych cukrem pudrem.

W cukierni Kaliszczak, która w tym roku usmaży ponad 30 tysięcy pączków, wygrywa opcja lukrowana. - Na Tłusty Czwartek przygotowujemy pączki z czterema rodzajami nadzienia - mówi Tomasz Kaliszczak.

W cukierni "Danusia" Mariana Radoły ze Szczecinka cała załoga stanęła w gotowości już wczoraj o godzinie 17. Pączki smażyć będą do ostatniego łasucha. Mimo kilkudziesięciu lat doświadczenia Tłusty Czwartek to dla mistrza cukierniczego Mariana Radoły zawsze duże wyzwanie. - Klienci nigdy mnie nie zawiedli i mam nadzieję, że ja ich także nie zawiodłem
- uśmiecha się pan Marian, krzątając się po cukierni.

W czwartek sprzeda 10 razy więcej pączków niż w zwykły dzień. - Sprzedałbym i 20 razy więcej, ale po prostu fizycznie się nie da wyprodukować więcej w moim niewielkim zakładzie - wyjaśnia. Przy powstawaniu dobrego pączka niczego przyśpieszyć się nie da, tak samo, jak niczym nie zastąpisz naturalnych składników. - Chyba że chcemy otrzymać masowy wyrób sprzedawany w marketach, a wykonywany z gotowej pasty - mówi Marian Radoła. Ma swoją recepturę sprawdzoną od lat. Jaja, mąka, tłuszcz, drożdże, cukier, woda i żadnej chemii. Wyrobione ciasto rozrasta się tyle czasu, ile powinno. - Jakość kosztuje. Pączek tańszy niż 2 złote to już nie to - podkreśla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo