Wielkanoc 2023. Najlepsze i najprostsze przepisy na wielkanocne potrawy. Oto receptury na żurek, mazurka i babkę 10.04.2023
BARSZCZ BIAŁY
Składniki:
- 4 białe kiełbasy,
- ok. 300 ml zakwasu pszennego,
- 1 litr wody,
- 80 ml śmietanki 30%,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo,
- opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
- Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać.
- Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
- Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
- Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
- Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
- Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
- Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
-Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.