Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna babka na piwie

Redakcja
Wielkanocna babka to na świątecznym stole tradycja. Ale może warto ją nieco zmodyfikować i zrobić ją na... piwie? Przepis Wiesławy Kamińskiej z Nieżyna.

Składniki:

Cztery jaja,
trzy szklanki mąki,
cukier waniliowy,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka oleju,
szklanka jasnego piwa.

Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodać mąkę na przemian z olejem, cukrem waniliowym, proszkiem. Na samym końcu dolać piwo.

Ciasto wlewamy do formy z kominkiem i pieczemy przez 45 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!