Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna kuchnia na gk24.pl. Gotuj z nami!

Joanna Boroń-Bednarz [email protected]
Radosław Brzostek
Monika Przybylska z Koszalina szukanie pomysłów na świąteczny stół zaczyna kilka tygodni przed Wielkanocą. Przegląda kolorowe gazety, kulinarne serwisy, zagląda też do swojej kolekcji książek.

- Lubię zaskoczyć czymś rodzinę - pisze w mailu. - W tym roku zaskoczę ich jajkami, na które przepis znalazłam w Waszym serwisie.

Ale nasza Czytelniczka nie tylko korzysta z przepisów przesłanych do redakcji - sama też dzieli się swoimi pomysłami - m.in. na pełną warzyw pieczeń rzymską.

Na liście potrzebnych składników jest kilogram mięsa mielonego (może być wieprzowe albo wołowe czy mieszane, byle nie drobiowe, bo jest za chude, a tu to akurat przeszkoda), 3-4 jajka, dwie kajzerki, mleko do ich namoczenie, nieco tartej bułki i warzywa: dwie cebule, duża marchewka i pietruszka.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, sporą marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim cebulę, dodać warzywa i chwilę podsmażyć. Ostudzić.
Bułki namoczyć w wodzie. Lekko odcisnąć. Mielone mięso włożyć do miski. Dodać wybite ze skorupek jajka, odciśniętą bułkę i zrumienioną cebulę. Posolić i popieprzyć.

Całość wyrobić (najlepiej rękami) na gładką masę. Przełożyć do natłuszczonej brytfanny wysypanej bułką tartą. Położyć kilka plasterków boczku. Podlać niewielką ilością wody. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 45 min, podlewając wodą. Po upieczeniu, na pieczeń położyć lekko obciążoną deskę. Zimną pieczeń pokroić w plastry.

Więcej przepisów znajdziecie na Wielkanocna Kuchnia - Przepisy Czytelników

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!