Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zachodniopomorskie: Rewolucja w żywieniu pacjentów szpitala w Szczecinku

Rajmund Wełnic
Rajmund Wełnic
Kuchnia szczecineckiego szpitala od 1 listopada wydaje dwa dodatkowe posiłki
Kuchnia szczecineckiego szpitala od 1 listopada wydaje dwa dodatkowe posiłki Rajmund Wełnic
Z początkiem listopada pacjenci szczecineckiego szpitala przeszli na nową dietę. Jest być więcej posiłków, bardziej urozmaiconych, a pacjent otrzyma pełną informację o tym co je.

„Dobry posiłek w szpitalu” to pilotażowy program i Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia, w który właśnie „wszedł” szpital powiatowy w Szczecinku. - "Mamy umowę z NFZ, że od 1 listopada do końca roku będziemy na każdego pacjenta żywionego, poza tymi leżącymi na szpitalnym oddziale ratunkowym i zakładzie opiekuńczo-leczniczym, w naszym szpitalu otrzymamy dodatkowo 25 zł stawki na dzień" – prezes spółki szpitalnej Ewa Mikłasz wyjaśnia, że do tej pory żywienie pacjentów szpital musiał zapewnić z tego co miał w kontrakcie na leczenie. W sumie wychodziło właśnie około 25 zł, teraz więc stawka wzrośnie prawie dwukrotnie. -"Na najbliższe miesiące otrzymamy dodatkowo 120 tys. zł, następnie program ma być kontynuowany do czerwca, a potem mam nadzieję, że na stałe" – dodaje pani prezes.

Co się zmienia? Przede wszystkim ilość posiłków. - "Do tej pory było śniadanie, obiad i kolacja" – mówi Agata Kamińska, dietetyk szczecineckiego szpitala. - "Teraz dochodzą drugie śniadanie i podwieczorek." Fundamentalna jest bowiem zmiana systemu i – po raz pierwszy – wyodrębnienie pieniędzy na żywienie. – "A żywienie to przecież także część leczenia" – mówi Agata Kamińska.

To oznacza, że przesuną się też nieco godziny wydawana posiłków, do tej pory kolację pacjenci dostawali już około godziny 17. - "Przerwa między ostatnim, a pierwszym posiłkiem nie może przekroczyć 12 godzin" – dodaje pani dietetyk. Menu – z podaniem kaloryczności, zawartości alergenów, białka, tłuszczów itp. - będzie podawane do wiadomości pacjentów na stronie internetowej.
Wzrost wydatków na żywienie przełoży się nie tylko na ilość, ale także – miejmy nadzieję – na jakość. - "Nasza kuchnia naprawdę gotuje smacznie, pacjenci nie skarżą się, ale nie oszukujmy się, że przy rosnących cenach żywności, energii i pracowników coraz trudniej przygotować urozmaicony i smaczny posiłek" – mówi Agata Kamińska. - "Na drugie śniadania i podwieczorki będziemy starali się podawać jogurty naturalne, kefiry, orzechy, owoce itp."

Na co dzień kuchnia szpitala w Szczecinku karmi około 100 pacjentów, w tym oddanego do niedawna Centrum Zdrowia Psychicznego. Pracuje tu 8-9-osobowa załoga w trybie zmianowym.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zachodniopomorskie: Rewolucja w żywieniu pacjentów szpitala w Szczecinku - aip24