MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zaskakujący stek z sezonowego warzywa. Weź kapustę, przekrój na ćwiartki i nasmaruj marynatą. Raz zrobisz i będziesz do niego wracać

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na lekkie danie główne lub ciepłą przystawkę? Poznaj przepis na smakowity stek z kapusty z piekarnika. Dodaję do niego sos z masła orzechowego i mielonej papryki. Właśnie te składniki nadają wyjątkowego smaku. Przed podaniem polecam ci posypać go posiekanymi fistaszkami i białym sezamem. Twoja rodzina będzie błagać o dokładkę.

W skrócie

Kapusta nie musi być zawsze gotowana lub jedzona w soczystej surówce. Wzorując się na przepisie na chrupiący stek z kalafiora, zachęcam cię do zrobienia steków z młodej kapusty. Sos sojowy, słodka papryka i szczypta cynamonu wymieszana z masłem orzechowym tworzą uzależniającą smakiem marynatę. Taki słodko-słony smak po upieczeniu jest bardziej intensywny. To danie możesz podać z ulubionym kotletem mielonym i purée ziemniaczanym. Może być to także lekki posiłek zajadany w upalne dni z sosem jogurtowym.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania steków z kapusty

Widok z góry na stek z kapusty z sosem i sezamem
Przed podaniem stek z kapusty polej sosem i posyp uprażonym sezamem z orzeszkami ziemnymi. Anna Daniluk

Stek z kapusty z piekarnika – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 20 g miodu,
  • 10 g mielonej wędzonej papryki,
  • 5 g mielonej ostrej papryki,
  • 5 g cynamonu,
  • 10 g sosu sojowego,
  • 20 g masła orzechowego,
  • 20 g oleju rzepakowego.

Do posypania:

  • 20 g orzeszków ziemnych,
  • 20 g białego sezamu.

Sos orzechowy do podania:

  • 30 g masła orzechowego,
  • 40 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • sok z 1/2 cytryny.

Jak zrobić steki z kapusty?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  2. Kapustę umyj, obierz z wierzchnich liści i przekrój na ćwiartki.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą.
  4. W misce wymieszaj miód, oba rodzaje papryki, cynamon, sos sojowy, masło orzechowe i olej.
  5. Dokładnie wymieszaj i polej nią ćwiartki kapusty.
  6. Steki z kapusty wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Powinny być przypieczone.
  7. W trakcie pieczenia steków z kapusty wymieszaj wszystkie składniki sosu orzechowego.
  8. Na suchej patelni podpraż przez chwilę biały sezam, aż będzie jasnozłoty i zacznie przyjemnie pachnieć.
  9. Upieczone steki z kapusty połóż na talerzach, polej sosem orzechowym, posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i uprażonym sezamem.

Domowe steki z kapusty z mięsem mielonym

Ten przepis możesz także wzbogacić o mięsny dodatek. Wystarczy młodą kapustę przekroić nie na ćwiartki, a na równe plastry, posmarować marynatą. A na wierzchu warzywa ułożyć doprawione mięso jak na kotlety mielone. Następnie mięso wystarczy z wierzchu posmarować delikatnie olejem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. W ten sposób otrzymasz szybkie danie obiadowe. Odrobinę podobne do gołąbków, choć zrobisz je bez zawijania i bez smażenia na patelni jak w przepisie na gołąbki dla zabieganych.

Apetyczny stek z kapusty z patelni

Jeśli nie chcesz piec kapusty w piekarniku albo robisz posiłek tylko dla siebie, to możesz usmażyć plaster kapusty na rozgrzanej patelni. W tym przypadku wystarczy kilka minut, aż stek z kapusty zarumieni się z obu stron. Możesz się spotkać z trudnością podczas obrócenia plastra na drugą stronę. Zrób to szybkim i zdecydowanym ruchem za pomocą łopatki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Na lekki obiad proponuję smaczny stek z kapusty z piekarnika. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Zaskakujący stek z sezonowego warzywa. Weź kapustę, przekrój...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zaskakujący stek z sezonowego warzywa. Weź kapustę, przekrój na ćwiartki i nasmaruj marynatą. Raz zrobisz i będziesz do niego wracać - Strona Kuchni

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński