Już nasze babcie praktykowały "przeziębieniową" profilaktykę - syrop malinowy, czosnek czy sok z cebuli. Każdy składnik odżywczy spełnia określone zadanie w organizmie człowieka. To z pożywienia otrzymujemy składniki wzmacniające system immunologiczny będący zaporą przed zarazkami. Optymalny poziom białka, składników mineralnych - głównie wapnia i żelaza, witamin, tłuszczów i węglowodanów wpływa na naszą odporność.
Liczy się białko
Anty-przeziębieniowy jadłospis zaleca jedzenie większej ilości świeżych owoców i warzyw także zachęca do spożycia chudego mięsa, drobiu, ryb i pełnych ziaren zbóż. Odporność organizmu zostaje poważnie zachwiana, gdy nie dostarczamy mu odpowiedniej ilości białka i aminokwasów, z jakich zbudowane są białka. Jeżeli dziennie otrzymujemy zbyt mało białka, które jest materiałem budulcowym wszystkich tkanek organizmu może dojść do zwolnienia wzrostu u młodych osób, do niedokrwistości, ogólnego pogorszenia się stanu zdrowia, gorszego gojenia się ran i podatności na infekcje. Najbardziej wartościowe są białka zwierzęce, które organizm przyswaja najlepiej. Jego źródłem są sery, mleko, jajka, mięso, ryby i drób. Białka roślinne pochodzące głównie z produktów zbożowych i strączkowych są ich uzupełnieniem. Spośród tłuszczów na wyróżnienie zasługują masło zawierające dużo wit. A i D, śmietana czy margaryna których optymalny poziom spożycia wpływa także na system immunologiczny.
Świeża wit. C
Warzywa i owoce są przede wszystkim źródłem składników mineralnych i witamin a także błonnika. Praktycznie rzecz biorąc są jedynym źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz witamin z grupy B. To właśnie wit. C odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu- jej brak powoduje osłabienie, zmniejszenie odporności, złe samopoczucie. Z powodu jej braku gorzej przyswajamy też żelazo do organizmu - zwykle występuje to późną jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców. Witamina C czyli kwas askorbinowy występuje szczególnie w porzeczkach, truskawkach, malinach.
Zimą brak rodzimych owoców można rekompensować cytrusami wszelkimi odmianami kapusty, szczególnie brukselka i czerwona kapustą. Jedzmy też pomidory, paprykę ,kalarepę, kalafiora oraz wszelkie warzywa zielone. Biała kapusta zawiera tyle wit. C co cytryny!
Beta-karoten czyli wit. z grupy A dba natomiast o dobry stan skóry, jej odporność na czynniki zewnętrzne, na gładkość, odpowiednie nawilżenie. Jest on magazynowany w warzywach o zabarwieniu pomarańczowym i zielonym. Jedzmy więc marchew, dyni (teraz zaczął się sezon na to warzywo!), fasolkę szparagową (póki jeszcze można dostać ją w warzywniaku), koperek, sałatę czy nać pietruszki.
Unikać cukru, kofeiny i alkoholu
To czego powinniśmy się wystrzegać nie chcąc dopuścić do zmniejszenia odporność organizmu jest nadmierna ilość cukru, kofeina i alkohol. Cukier i słodycze określa się często jako źródło "pustych kalorii", gdyż poza węglowodanami nie dostarczają organizmowi żadnych innych składników odżywczych. Mniejsze ich spożycie nie przynosi żadnej szkody - podobnie jak mniejsze spożycie kofeiny czy tym bardziej alkoholu...
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?