MKTG SR - pasek na kartach artykułów

65 tysięcy produktów dziennie

Radosław Brzostek
Andrzej Juszczak w sklepie "Sano" w Galerii "Emka" wyciąga z pieca "Bajgla" gorące kajzerki. "Bajgiel" wstawił takie nowoczesne piece do dwudziestu sklepów, które zaopatruje w pieczywo.
Andrzej Juszczak w sklepie "Sano" w Galerii "Emka" wyciąga z pieca "Bajgla" gorące kajzerki. "Bajgiel" wstawił takie nowoczesne piece do dwudziestu sklepów, które zaopatruje w pieczywo. Radosław Brzostek
Mało kto wie jak wygląda piekarnia "Bajgiel" w Będzinie. Za to każdy zna jej wyroby. Kupujemy je i jemy już od dwudziestu lat.

"Bajgiel" powstał 20 lat temu. Mieścił się wtedy na 48 metrach kwadratowych. Dzisiaj zajmuje ich 2,5 tysiąca. Firmę założyli Wiesław Reichert i Jan Wodecki. I oni nadal są jej właścicielami. Zaczynali od produkcji bajgli, czyli obwarzanków i od nich wzięła się nazwa przedsiębiorstwa. Od piętnastu lat zajmują się produkcją pieczywa i coraz bardziej ją rozwijają.

Obecnie "Bajgiel" jest największą i najnowocześniejszą piekarnią na Pomorzu Środkowym. Każdego dnia dostarcza na rynek około 65 tysięcy wyrobów. W tym jest 15 tysięcy bochenków chleba, 7 tysięcy wyrobów cukierniczych i ciast, a reszta to najróżniejsze bułki i ciasta.

"Bajgiel" oferuje bowiem również pieczywo półsłodkie, czyli pączki i drożdżówki oraz wszelkiego rodzaju ciasta - od serników po torty. W sezonie letnim produkcja rośnie dwu-, a nawet trzykrotnie.

Obecnie połowa produkowanego tutaj pieczywa jest pełnoziarnista. Tego bowiem oczekują klienci, którzy coraz większą wagę przykładają do zdrowego odżywiania. Najczęściej kupują: "Chleb Królewski", "Chleb Dworski", "Kołodziej" i "Siedem ziaren".

Wyroby cieszą się uznaniem nie tylko klientów. W 2008 roku "Chleb Dworski" został uznany za najlepszy produkt koszaliński, a w roku ubiegłym uzyskał tytuł najlepszego produktu zachodniopomorskiego. Chleb domowy ma tytuł produktu koszalińskiego. A ostatnio firma zdobyła tytuł w prestiżowym rankingu Gazele Biznesu 2010.

- To dobre podsumowanie pracy całej naszej załogi - mówi Wiesław Reichert, współwłaściciel "Bajgla". - Cieszymy się, że zostaliśmy tak wysoko ocenieni.

W swoje produkty "Bajgiel" zaopatruje Koszalin, Kołobrzeg, Białogard, Szczecinek i okoliczne gminy. Piekarnia ma 360 stałych odbiorców. W samym Koszalinie dostarcza pieczywo do 84 punktów.

Firma zatrudnia sto osób, które pracują na trzy zmiany. Piekarnia produkuje bez przerwy - 24 godziny na dobę. I wciąż się rozwija, wciąż oferuje nam coś nowego. Ostatnim jej hitem jest gorące pieczywo.

- Wstawiliśmy specjalne piece do dwudziestu największych sklepów, które biorą od nas towar - mówi Wiesław Reichert. - Dzięki temu ich klienci mogą kupować gorące kajzerki. Pomysł świetnie się sprawdził, więc tę naszą ofertę chcemy rozszerzać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wydanie specjalne Gol24 - Studio EURO 2024 - odcinek 1

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński