Agata Siemiaszko
385 materiałów
Ziele angielskie na ból brzucha i pasożyty. Dlaczego warto używać tej przyprawy?
Ziele angielskie to popularna przyprawa, która stanowi nieodłączny element wielu zup, marynat i przetworów w słoikach na zimę. Wykazuje ona wiele korzystnych...
Czy suplementy na „zdrowe serce” mogą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?
Wysoki poziom cholesterolu we krwi ma już blisko 20 mln Polaków, a już u 700 tys. z nich rozwinęła się miażdżyca – informuje NFZ. Zbyt długo utrzymujące się...
Brukiew na nadciśnienie tętnicze i zaparcia. Na co pomaga sok z brukwi?
Brukiew to niezbyt popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej spożywane jest w tradycyjnej zupie z brukwi na gęsinie. Karpiel wykazuje jednak wiele...
Choroby, które najczęściej dotyczą osób starszych. Co powinno zaniepokoić?
Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko rozwoju wielu chorób, a szczególnie nadciśnienia tętniczego, nowotworów i chorób serca. Aby jak najdłużej zachować dobry stan...
Umiarkowany ruch łagodzi insulinooporność i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Nadmierna masa ciała i otyłość to jedne z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2. Chorym często towarzyszy również insulinooporność, czyli obniżona...
Obniżenie cukru i cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko rozwoju wad wzroku
Zwyrodnienie plamki żółtej to choroba wzroku, która może dotyczyć nawet 1,2 mln Polaków. W jej przebiegu dochodzi do zniszczenia naczyń krwionośnych i...
Po czym poznać, że płuca chorują? Zwróć uwagę na niepokojące objawy
Płuca to ważny narząd, który odpowiada za prawidłową wymianę gazową między wszystkimi komórkami organizmu. Ich schorzenia długo nie wywołują objawów, a symptomy...
Sok z pigwy na wzmocnienie odporności. Jak go przygotować?
Sok z pigwy, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wspomaga działanie układu immunologicznego, a tym samym łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ten...
Przetworzona żywność zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Jakich produktów unikać?
Podstawą profilaktyki zdrowotnej jest przede wszystkim zbilansowana dieta. Niestety, obecnie panuje trend na spożywanie ultraprzetworzonej żywności, która jest...
Półpasiec może zwiększać ryzyko rozwoju udaru mózgu u osób po 50. roku życia
Półpasiec to choroba zakaźna dotycząca osób dorosłych, które w dzieciństwie przeszły ospę wietrzną. Pierwsze objawy tej choroby pojawiają się nagle i przede...