Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biznes gastronomiczny w dobie pandemii koronawirusa: jak to robić, by robić dobrze

Jakub Roszkowski
Jakub Roszkowski
Przedsiębiorcy znad morza, ale nie tylko oni, choć na razie nie wygląda to najlepiej, szykują się jednak do wakacji. Niektórzy już wkrótce chcą uruchomić swoje biznesy. Ale mają sporo wątpliwości.

Krótko mówiąc: nie do końca wiedzą jak mogą obsługiwać klientów, by wszystko było zgodne z nowymi przepisami. Czy będzie można handlować na plaży? Czy można sprzedawać pepsi w kubkach? Czy można i czy trzeba udostępniać toaletę dla tych, którzy czekają na swoje dania na zamówienie?

O odpowiedzi na te, i wiele innych kwestii poprosiliśmy Małgorzatę Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

1. Lokale mogą sprzedawać tylko na wynos. Czy klient może wejść do lokalu po zamówiony towar, czy należy wydawać jedzenie przez osobne okienko?

Należy tak wydawać jedzenie, by ograniczyć kontakt między ludźmi, zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia.

2. Czy można wejść do lokalu i usiąść przy stoliku, oczekując na jedzenie na wynos?

Nie wolno.

3. Czy napoje mogą być sprzedawane w jednorazowych kubkach (z nalewaka) czy tylko w butelkach?

Ta sama analogia jak w przypadku pakowania jedzenia w jednorazowe opakowania. Należy przestrzegać zasad higieny.

4. Czy dany lokal, sprzedając na wynos, nadal musi udostępniać klientom WC?

Nie musi udostępniać toalety.

5. Kto i w jaki sposób będzie teraz kontrolował lokale, skoro także inspektorzy nie mogą wychodzić z domów, na ulicę?

Informacje o łamaniu przepisów rozporządzenia Ministra Zdrowia można zgłaszać miejscowej Policji.

6. Czy osoba przyjmująca płatność gotówką może przyrządzać zamówienia gastronomiczne?

Może, należy zachować podstawowe zasady higieny.

7. Czy przy sprzedaży lodów/gofrów powinno być wymagane osobne okienko dla kasy?

Nie ma przepisów regulujących dodatkowe wymagania dla lokali. Należy stosować podstawowe zasady higieny.

8. Czy w dobie epidemii będzie możliwa sprzedaż obnośna (na plaży)?

Decyzje dotyczące ograniczeń w dobie epidemii podejmuje i zapewne podejmie Minister Zdrowia.

9. Jak zdezynfekować świeżą żywność od dostawcy (ryby, mięso, pieczywo, kalafior?)? I czy w ogóle należy to dezynfekować?

Surową żywność należy poddawać obróbce termicznej. Więcej odpowiedzi na temat żywności przedsiębiorcy znajdą na: https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/

Koronawirus w woj. zachodniopomorskim. Dane dzień po dniu: l...

Koronawirus nie przestaje się rozprzestrzeniać, a wręcz zatacza coraz większe koło, obejmując nowe tereny. Do tej pory nie został opracowany lek zapobiegający zakażeniom. Nie odkryto także medykamentu (choć trwają intensywne badania), który mógłby skutecznie wyleczyć infekcję. W środę 11 marca WHO dotychczasową epidemię koronawirusa, nazwała pandemią! Trwa ona do dziś. Przedstawiamy zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS), które koncentrują się na profilaktyce, czyli zapobieganiu zakażeniu koronawirusem. Poniższa galeria przedstawia 10 praktycznych porad, których przestrzeganie może uchronić Cię przed infekcją!

Jak uchronić się przed koronawirusem? Porady ekspertów

Koszalin w trudnym czasie zagrożenia koronawirusem [zdjęcia]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo