Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka chałwowe: takie proste, takie pyszne

Joanna Boroń
Lubicie chałwę? Pokochacie te ciastka!
Lubicie chałwę? Pokochacie te ciastka!
To propozycja dla tych, którzy kochają chałwę. Wystarczą dwa kwadranse. Sprawdźcie tylko, czy macie potrzebne składniki!

Na dwie blachy sporych ciastek (po 16 sztuk każda) potrzebujemy:

200 gram chałwy (najlepiej waniliowej)
100 gram miękkiego masła
1 jajko
1/3 szklanku cukru pudru, ale można dać i kryształ
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kwaśnej śmietany, albo gęstego jogurtu
płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
szczyptę soli
sezam do posypania.

Przygotowanie zaczynamy od zmiksowania miękkiego masła z chałwą na gładki puszysty krem.

Dodajemy do masy resztę skłądników (prócz sezamu) i miskujemy aż się połączą. Ciasto powinno być dość miękkie, łatwe do dalszej obróbki.
Ciasto dzielimy na 32 części. Z każdej lepimy kulkę (mniej więcej wielkości orzecha w loskiego). Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy i posypujemy sezamem. Niech was nie kusi upchanie wszystkich na jednej blaszce - ciastka urosną.

Te chałwowe smakołyki pieczemy w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez jakieś 12 minut - są gotowe gdy się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są delikatne. Gdy wystygna staną się chrupiące. Jeśli lubicie wersję wersję chrupiącą to zaraz po wystygnięciu przełużcie je do czelnego słoja albo puszki, bo ciastka (jak większość kruchych) wyciągają wilgoć z powietrza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!